Inspector superior de la Directia Finantelor Publice Timisoara, retinut de procurorii DNA pentru luare de mita. Un celebru analist economic, suspectat de complicitate

Procurorii DNA Timisoara au retinut, ieri, 18 octombrie, un angajat al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Timisoara si pe administratrul unei societati comerciale, care sunt cercetati intr-un dosar de coruptie, cu spagi incasate sub forma unui contract de consultanta.


In acelasi dosar este cercetat si un cunoscut profesor universitar, care este suspect pentru spalare de bani si complicitate la luare de mita.

Este vorba despre Alexandru Taran, inspector superior in cadrul DGRFP Timisoara, fiul celebrului analist economic Nicolae Taran, care ar fi primit o mita de 276.000 de lei de la SC Power Oil Company SRL Timisoara, administrata de fosta fruntasa a PDL Timis, Nelica Danciu.

Investigatiile procurorilor anticoruptie au scos la iveala faptul ca, in schimbul banilor, Alexandru Taran ar fi intocmit, in 2016, un raport de control favorabil firmei Power Oil Company SRL, in urma caruia societatea comerciala, desi facuse evaziune fiscala, a beneficiat de rambursarea unui TVA de peste 950.000 lei.

Potrivit pressalert.ro, in schimbul acestui acestui serviciu de peste 200.000 de euro, administratorul companiei, Nelica Danciu, a incheiat cu firma tatalui inspectorului ANAF, prof. univ. dr. Nicolae Taran, un contract de consultanta, fiind platite in mai multe transe suma de 276.000 lei.

Ancheta a scos la iveala ca firma nu avea nevoie de consultanta respectiva si ca relatia contractuala simulata nu a fost decat un paravan pentru mita. Inspectorul ANAF a fost retinut pentru luare de mita si complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, iar femeia pentru dare de mita si evaziune fiscala.

De asemenea, Nicolae Taran este suspect in acest dosar pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Potrivit declaratie de avere completata in 2021, Alexandru Taran, impreuna cu sotia sa, tot inspector superior la DGRFP Timisoara, detine o casa de 153 mp si un  teren intravilan de 800 mp, ambele in Timisoara, 5 autoturisme, printre care 3 VW Passat si un Mercedes Benz, dar si credite de 74.000 CHF, la Banca Transilvania, 81.242 lei si 41.500 la BCR. Salariile incasate de cei doi soti in 2020 au fost de 73.668 lei, respectiv 72.859 lei. (V.E.)

Leave a Reply