Politia Nationala isi „recupereaza” din atributiile acaparate de Politia Locala! Deputatul USR de Timis Catalin Drula, initiatorul proiectului de lege

Propunerea legislativa adoptata de Camera Deputatilor modifica articolul 64 alineatul (1) din OUG nr. 195/2002, in sensul instituirii posibilitatii ca Politia Rutiera sa dispuna ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, fiind eliminata conditia stationarii neregulamentare pe partea carosabila. S-au inregistrat 232 de voturi “pentru”, trei “impotriva” si 29 de abtineri.


„Politia Rutiera poate dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar. Ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public, dupa caz”, prevede proiectul, adoptat in forma initiatorului.

Potrivit actului normativ, Politia Rutiera poate dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, mai ales in cazurile in care acestea stanjenesc grav sau creeaza situatii de pericol pentru participantii la trafic.

“In forma in vigoare a Codului Rutier aceasta masura poate fi dispusa doar daca masinile sunt stationate ilegal pe partea carosabila. Prin urmare, daca un vehicul este stationat neregulamentar in intregime pe trotuar, Politia nu poate dispune ridicarea acestuia”, se arata in expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Initiatorul, deputatul USR Catalin Drula, a explicat ca proiectul vine in sprjinul persoanelor cu dizabilitati, al persoanelor insotite de copii mici, care sunt nevoite sa mearga pe carosabil, pentru ca trotuarele sunt ocupate ilegal de masini.

„Sunt institutii care sunt blocate, sunt cateodata cazuri grave cand pompierii nu pot sa ajunga sa stinga un incendiu din cauza acestor masini parcate ilegal si, pana nu vom adopta acest proiect de lege, Politia Rutiera, in interpretarea legii, spune ca nu poate sa inlature aceste masini. Sunt primari de municipii de toate culorile care cer acest proiect”, a sustinut liderul USR.

Grupul AUR s-a abtinut de la vot, pe motiv ca proiectul de lege poate face loc “multor abuzuri”, a declarat, in plen, deputatul Alin Colesa.

„Doar in Bucuresti exista aproximativ 1,400 milioane de autovehicule, la care se adauga 500.000 aflate in tranzit, deci aproape 2 milioane de autovehicule la un numar de locuri de parcare de aproximativ de 350.000. Ne aflam intr-o situatie fara iesire, de care sunt vinovati cei care au guvernat pana acum, cei care au detinut UAT-urile pana acum, cei care au creat drumuri de 3, 4, 5 metri, drumuri pe care nu pot trece simultan nici macar doua masini.

Ne aflam intr-o situatie imposibila, pentru care nu sunt vinovati nici pietonii, nici conducatorii autor care sunt nevoiti sa-si lase pe unde pot autovehiculele, ci cei care au guvernat acum. Ca atare, ne vom abtine de la a vota o astfel de lege care suna bine, dar da loc la foarte multe abuzuri”, a afirmat Colesa.

Senatul a respins propunerea legislativa in sedinta din 29 mai 2019, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz. (I.P.)

Leave a Reply