Primaria Timisoara solicita alocarea a 8 milioane de euro prin PNRR, pentru construirea a patru centre de colectare a deseurilor (CAV)

Pentru a veni in sprijinul timisorenilor si pentru a mentine orasul curat, Primaria Municipiului Timisoara pregateste depunerea a doua proiecte prin PNRR pentru constructia a patru centre de colectare a deseurilor (denumite si Centre de aport voluntar – CAV), ce vor veni in completarea celor 4 centre operate in prezent de Retim.


Suma care poate fi accesata prin PNRR pentru finantarea constructiei celor 4 centre este de aproape 8 milioane de euro (fara TVA). Pentru depunerea proiectelor, acestea vor trebui aprobate in prima faza de Consiliul Local Timisoara.

„Am ascultat ce zic timisorenii care vor sa fie corecti si sa scape in mod legal de lucrurile nefolositoare din casa si am pregatit aceste doua proiecte mari, care vor schimba fundamental modul in care gestionam deseurile in oras.

Vom construi, cu ajutorul fondurilor europene, un centru mare de aport voluntar, pe un teren de 2,5 hectare, unde timisorenii vor avea la dispozitie circa 50 de containere pentru diferite lucruri de care vor sa scape. Am luat in calcul si cererile venite din partea timisorenilor, astfel incat acestia vor putea depune aici, gratuit in anumite limite, toate lucrurile de care vor sa scape.

Tot prin PNRR vom construi si alte trei centre de cartier, pe niste terenuri de 2500 mp, unde vor fi amplasate circa 14 containere pentru deseurile cel mai des intalnite de noi pe strada. In toate cele patru centre va fi permis accesul cu autoturisme, pentru ca debarasarea sa fie mai usoara. Ne asteptam ca primul centru sa fie deschis cel tarziu in 2024”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Constructia Centrului de aport voluntar (CAV) de marime mare este estimata la 5.580.000 euro, fara TVA (aproximativ 27,4 milioane de lei). Acesta se va ridica pe un teren al primariei de 25000 mp din Calea Sagului, in apropierea actualei statii de sortare.

Noul CAV va avea 50 de containere unde timisorenii vor putea depozita deseuri care acum nu sunt acceptate nici in pubela neagra, nici in cea galbena. In plus, tot aici vor putea fi depozitate deseuri din demolari. Viitorul CAV va fi dotat si cu o platforma pentru depozitarea deseurilor verzi, dar si cu o statie de compostare.

Cele 3 CAV-uri de dimensiuni mai mici vor fi construite in zonele Calea Mosnitei, Dorobantilor si Avram Imbroane, pe trei terenuri ale primariei, fiecare avand o dimensiune de 2500 mp. In fiecare dintre aceste centre timisorenii vor avea acces auto direct si vor putea depozita 14 tipuri de deseuri care acum nu sunt acceptate in pubelele negre sau galbene. Valoarea finantata prin PNRR pentru fiecare dintre aceste CAV-uri de dimensiuni mici este de aproape 780.000 de euro.

Cele doua proiecte de hotarare vor fi supuse aprobarii Consiliului Local Timisoara in urmatoarea sedinta in plen. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Sursa foto: ecoteca

Leave a Reply