Singurul sat rotund din Romania, Charlottenburg, din judetul Timis, primeste 480.000 de euro prin PNRR pentru reabilitarea a opt case traditionale

Satul Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania, beneficiaza de un proiect menit a-i pune in valoare patrimoniul de care dispune. In urma unei initiative a Consiliului Judetean Timis, comuna Bogda a depus un proiect prin care a obtinut finantare in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), contractul fiind semnat astazi, 24 octombrie. Banii vor fi folositi pentru reabilitarea a opt case traditionale. Suma accesata se ridica la 480.000 de euro.


Charlottenburg este declarat in integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, in jurul unui parc (in trecut, plantatie de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodarii au suferit degradari, altele interventii neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodarii din comuna Bogda va crea modele de bune practica pentru toti ceilalti proprietari ai acestui tip de cladiri.

Planul de valorificare  turistica  include  organizarea  de  tururi tematice, ridicari cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Printre beneficiile pentru comunitate mentionam constientizarea importantei patrimoniului construit, conservarea si valorizarea resurselor comunitatii, cat si crearea de facilitati pentru evenimentele culturale.

Proiectul va genera si avantaje economice, prin serviciile complementare. Antreprenorii vor putea produce si comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare si masa pentru grupuri de participanti la evenimente. In plus, crearea de locuri de munca si de oportunitati de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localitatii.

Din cadrul comisiei de selectie a caselor vor face parte reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai Muzeului Satului Banatean, iar in procesul de implementare, Primaria Bogda va primi sprijin si asistenta de specialitate din partea Consiliului Judetean Timis. (Consiliul Judetean Timis)

Leave a Reply