Notarii publici din Romania ofera consultanta gratuita cu prilejul „Zilei portilor deschise”. Sambata, 29 octombrie 2022, vor raspunde intrebarilor venite de la cetateni

Uniunea Nationala a Notarilor Publici si Camerele Notarilor Publici din tara ofera cetatenilor consultatii notariale gratuite. Actiunea este programata in data de 29 octombrie 2022 si se inscrie in seria de manifestari dedicate „ Zilei europene a justitiei civile”.


Pozitionandu-se prin insasi esenta activitatii sale ca „furnizor de incredere” si partener loial al statului, cetatenilor si mediului de afaceri, notariatul roman continua si in acest an traditia „Zilei portilor deschise”, organizand la sediile UNNPR si Camerelor Notarilor Publici intalniri cu publicul dornic de informare pe teme juridice notariale.

Asadar, sambata, 29 octombrie 2022, in intervalul orar 9-13, notari din toata tara vor raspunde intrebarilor venite din partea cetatenilor si vor acorda consultatii juridice notariale pe teme generale de larg interes.

Evenimentul se circumscrie manifestarilor organizate in Uniunea Europeana cu ocazia „Zilei europene a justitiei civile”, sarbatorita in fiecare an pe data de 25 octombrie si considerata ca fiind un reper simbolic pentru spatiul judiciar european. Actul de nastere al „Zilei europene a justitiei civile” a fost semnat in anul 2003 din initiativa comuna a Comisiei Europene si Consiliului Europei, forurile europene urmarind ca, prin actiunile intreprinse, cetatenii sa se informeze si sa se  familiarizeze cu justitia civila, sa inteleaga actul de justitie si sa priveasca cu incredere sistemul judiciar.

Notariatul roman a fost primul din Uniunea Europeana care si-a deschis cu generozitate portile pentru intalniri si consiliere pro bono acordate publicul doritor de informatii juridice, paternitatea acestui tip de eveniment revenind Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

In anul 2016, apreciind succesul si utilitatea acestei actiuni in directia educarii si informarii cetatenilor cu privire la serviciile notariale, Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana (CNUE) a preluat initiativa UNNPR si a integrat-o actiunilor organizate cu prilejul „Zilei europene a justitiei civile”.  In anul 2020, urmand exemplul CNUE si Uniunea Internationala a Notariatului (UINL) a organizat „Ziua portilor deschise”, pe data de 2 octombrie, cu ocazia „Zilei internationale a notariatului”.

Publicul interesat va beneficia de consultatii juridice gratuite in materie notariala privind unele aspecte referitoare la procedura succesorala notariala, procedura divortului, redactarea inscrisurilor cu continut juridic, autentificarea inscrisurilor, legalizarea copiilor de pe inscrisuri, efectuarea si legalizarea traducerilor, eliberarea de duplicate de pe acte, numirea custodelui sau a curatorului special, primirea in depozit a bunurilor, a inscrisurilor si a documentelor prezentate de parti, precum si a sumelor de bani, a altor bunuri, inscrisuri sau documente gasite cu ocazia inventarului succesoral. (I.P.)

Leave a Reply