Rezultatele finale ale alegerilor din Israel! Bibi Netanyahu si aliatii sai din partidele ultraortodoxe si de extrema dreapta “Sionism religios” au obtinut 64 din cele 120 de mandate in Knesset

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu a reusit sa-si atinga obiectivul mult asteptat de a obtine o majoritate cu aliatii sai religiosi si de extrema dreapta pentru a reveni pe cele mai inalte trepte ale puterii din Tara Sfanta, punand capat suspansului din ultimele zile.


In pofida faptului ca este inculpat intr-o serie de dosare de coruptie, Netanyahu si aliatii sai din partidele ultraortodoxe si de extrema dreapta “Sionism religios” au obtinut 64 din cele 120 de mandate in Knesset (parlament), cu trei mai mult decat pragul majoritar, a anuntat, joi seara, comisia electorala.

Cu putin timp inainte, premierul demisionar Yair Lapid, care l-a inlaturat pe Netanyahu de la putere anul trecut, construind o coalitie de dreapta, centru, stanga si partide arabe, care s-a destramat intre timp, l-a contactat pe rivalul sau pentru a-l felicita pentru victoria sa in alegerile legislative de marti.

“Premierul Lapid l-a felicitat pe domnul Netanyahu pentru victoria sa in alegeri si l-a informat pe liderul opozitiei ca a dat instructiuni pentru a pregati o tranzitie ordonata”, a declarat purtatorul sau de cuvant, intr-un comunicat.

„Statul Israel este mai presus de orice considerente politice. Ii doresc succes lui Netanyahu, de dragul poporului israelian si al statului Israel”, a declarat Lapid.

Potrivit comisiei electorale, „blocul de dreapta” al lui Netanyahu a obținut 64 de locuri – 32 pentru partidul sau Likud, 18 pentru cele doua partide ortodoxe si un numar record de 14 pentru extrema dreapta – in ceea ce, potrivit analistilor, ar putea fi cel mai de dreapta guvern din istoria tarii.

Formatiunea centrista Yesh Atid („Există un viitor”) a lui Lapid a obținut 24 de deputati, aliatul sau de centru-dreapta Benny Gantz – 12, urmata de 10 pentru alte două formatiuni si cinci pentru partidul arab Raam, care sustinuse, de asemenea, coalitia sa, pentru un total de 51 de deputati.

Partidul arab Hadash-Taal a obtinut 5 deputati.

Dupa anuntarea rezultatelor definitive, o racheta din Fasia Gaza a fost lansata, joi seara, spre teritoriul israelian, inainte de a fi interceptată de sistemul antiracheta Iron Dome, a precizat armata israeliana intr-un comunicat.

Racheta, prima de la inceputul ostilitatilor, din august, dintre armata israeliana si Jihadul Islamic, in Fasia Gaza, a fost lansata la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor alegerilor legislative din Israel, care l-au dat castigator pe fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu. (G.I.)

Leave a Reply