Doi inspectori de la Antifrauda vor fi sanctionati, dupa ce au amendat cu 30.000 de lei patru tarani care vindeau mere pe marginea drumului. “Imi este rusine ca asemenea oameni lucreaza la ANAF!”

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Lucian Ovidiu Heius, a anuntat ca doi inspectori de la Antifrauda Deva au aplicat amenzi in valoare de 30.000 de lei la patru tarani care vindeau mere sau pere pe marginea drumului, afirmand ca ii este rusine ca asemenea oameni lucreaza la ANAF si asa inteleg ei sa lupte impotriva marii evaziuni fiscale.


Lucian Ovidiu Heius a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca nu toate lucrurile care se intampla la nivelul ANAF sunt pozitive.

Din pacate, nu intotdeauna lucrurile care se intampla la nivelul ANAF-ului sunt pozitive. Doi inspectori de la Antifrauda 5 Deva, deci din vestul tarii, au considerat ca in partea de vest a Romaniei evaziunea fiscala s-a terminat. In mintea lor au considerat ca in Timisoara toate cluburile isi fiscalizeaza toate veniturile, toate marile restaurante inregistreaza tot ceea ce se vinde, ca achizitiile intracomunitare din Arad sunt toate inregistrate si fiscalizate, ca in Caras nu se mai face contrabanda cu alcool.

Ce au considerat acesti inspectori, imi cer scuze, nu inspectori, acesti indivizi pentru ca daca-i numesc inspectori Antifrauda deja e prea mult. S-au dus in luna octombrie si au dat patru amenzi in valoare de 30.000 de lei acelor oameni, acelor tarani care stau pe marginea drumului, cateodata chiar in fata casei si vand niste mere, niste pere, niste struguri, poate un borcan de miere avand certificat de producator. Acesti indivizi, repet, nu pot sa fie numiti inspectori fiscali, inspectori antifrauda le-au dat la patru asemenea persoane cate treizeci de mii de lei amenda”, a afirmat Heius.

“Aici au considerat ei ca este marea evaziune fiscala, ca asta este rolul Antifraudei, sa mearga si sa gaseasca frauda adevarata in Romania, la cei patru oameni care vindeau niste mere si niste pere, care intr-adevar probabil ca nu erau din gradina lor proprie asa cum prevede legea si le-au dat zece mii de lei amenda pentru aceasta si le-au mai gasit trei litri de tuica si le-a dat douazeci de mii de lei amenda.

In total a primit amenda o persoana treizeci de mii de lei, un om care in loc sa fure, in loc sa stea cu mana intinsa sta poate toata ziua in soare, in praf, in vant pe marginea drumului sa vanda corect niste produse, sa-si completeze venitul. Si vin acesti nemernici care fac de ras ANAF-ul, care arunca cu noroi pe obrazul celor 600 de colegi de la Antifrauda, care isi fac treaba asa cum trebuie, colegi care se duceau si confiscau trei kilograme de aur de la case de amanet din Strehaia. Si acesti indivizi se duceau sa dea amenzi de treizeci de mii de lei la acei oameni care stau si vand pe marginea strazii”, a precizat presedintele ANAF.

Heius a mai declarat ca ii este rusine ca asemenea oameni lucreaza la ANAF.

“Imi este rusine ca asemenea oameni lucreaza la ANAF si ca asa inteleg ei ca trebuie sa luptam impotriva marii evaziuni fiscale. Incepand cu 1 noiembrie am schimbat pe directorul general adjunct care coordoneaza Antifrauda de la Deva, din vestul tarii si pentru alte abateri manageriale si de luni, Directia de Integritate se duce sa cerceteze modul in care isi desfasoara activitatea acesti inspectori si cum isi permit ei sa amendeze niste oameni cu asemenea sume, o asemenea discrepanta intre o fapta care poate ca nu-i corecta, poate ca merele alea pe care le-au vandut nu erau din gradina lui, ca sa dai treizeci de mii de lei amenda ca l-ai gasit cu trei litri de tuica, pai asta inseamna ca ai rezolvat toata evaziunea fiscala din vestul Romaniei, ca nu mai e nimic de gasit altceva, inseamna ca ai prins tot ce inseamna contrabanda cu alcool, ai gasit tot ceea ce se intampla in neregula la marile companii din vestul tarii si nu au mai ramas decat acei oameni care stau pe marginea strazii sa castige si ei niste banuti in plus. Asta gandeau cei doi inspectori de la antifrauda de la Deva”, a adaugat Heius.

“Marea majoritate a angajatilor ANAF se lupta cu marii evazionisti, fac controale la marile societati din Romania, fac dosarele pretului de transfer, ne chinuim sa valorificam bunurile celor care sunt condamnati penal, incercam si reusim sa facem planul de incasari si acesti oameni se duc si dau amenzi cu o distanta incredibila fata de gravitatea faptei.

Nu au mers niciodata in ultimii ani sa faca un dosar de o importanta deosebita, sa gaseasca o evaziune undeva, au gasit evaziunea pe marginea strazii, la cel care vinde niste mere prune si trei litri de tuica. Nu pot si nu o sa tolerez niciodata un asemenea comportament”, a explicat Heius.

El a transmis si un mesaj inspectorilor Antifrauda care procedeaza in acelasi mod.

“O sa fie si va garantez aspru sanctionati pentru modul in care inteleg ei sa-si faca meseria si nici macar nu si-o fac, ne fac de ras pe toti care incercam sa facem lucrurile asa cum trebuie in ANAF, in fiscul din Romania. Vreau sa fie un mesaj clar pentru toti inspectorii care se duc in control. Daca nu sunt in stare si nu au pregatirea profesionala, nu au curajul sa mearga sa lupte cu marii evazionisti, sa mearga sa-si caute de lucru in alte institutii si le semnez pe loc transferul”, a mai transmis presedintele ANAF. (I.P.)

Leave a Reply