Trei spectacole in premiera pe scena Teatrului National din Timisoara, in luna decembrie. Anul 2022 se incheie cu Breaking News, in care tinta umorului lui Caragiale este presa

Teatrul National din Timisoara a pus in vanzare biletele pentru cele trei spectacole ale caror premiere vor avea loc in luna decembrie, ca un preambul spectacologic care da masura teatrului ca voce a societatii: Conul Leonida fata cu reactiunea, de I.L. Caragiale, regia artistica Felix Alexa (1 decembrie, 13 decembrie, Sala Mare), Amintiri din epoca de scoala, de Mihaela Michailov, regia artistica Ion-Ardeal Ieremia (13 si 14 decembrie, Studio UTU) si Breaking News, scenariu dupa I.L. Caragiale, regia artistica Mihaela Lichiardopol (20 si 21 decembrie, Studio UTU).


Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, joi, 1 decembrie 2022, de la ora 19, Sala Mare a Teatrului National va gazdui premiera spectacolului Conul Leonida fata cu reactiunea, de I.L. Caragiale, spectacol semnat de cunoscutul regizor Felix Alexa, in cadrul programului CelebrART.

Spectacolul, trecut prin filtrul inteligentei si al umorului abraziv al creatorului sau, recupereaza acest text clasic – o bijuterie dramaturgica exploatata de obicei in aceeasi cheie cu celelalte piese ale lui Caragiale – in modernitatea lui extrema, in valentele teatrului absurd de la care se va reclama, un secol mai tarziu, Eugène Ionesco, de pilda.

Felix Alexa este un prolific regizor si pedagog de teatru. A montat in teatre si a predat in universitati din toata lumea (Paris, Zagreb, Seul, Beijing, Shanghai, New Delhi, Singapore sau Sidney). Experienta sa poarta amprenta marelui regizor Peter Brook, cu care a colaborat timp de un an. De asemenea, spectacolul aduce pe scena o distributie de exceptie: Claudia Ieremia si Ion Rizea in celebrele roluri ale Efimitei si Leonida, Matei Chioariu si Alina Ilea in rolul Saftei si in cel al lui Mitu, prima nevasta.

Urmatoarea reprezentatie a spectacolului este programata marti, 13 decembrie.

Tot marti, 13 decembrie 2022, de la ora 19, la Studio UTU va avea loc premiera spectacolului Amintiri din epoca de scoala, de Mihaela Michailov, in cadrul programului Clasic Contemporan. Asa cum declara autoarea, textul cerceteaza un fond emotional comun legat de anii de scoala. Un spectacol despre memoria afectiva, despre emotii, despre cuvinte, intalniri si sentimente care modeleaza caractere si destine, dar si despre experiente care ar putea deveni un teren de comunicare comun pentru generatia parintilor si cea a copiilor lor.

Spectacolul este semnat de regizorul Nationalului timisorean, bine-cunoscut publicului prin spectacolele sale, Ion-Ardeal Ieremia. Distributia aduce in fata publicului doi tineri si talentati actori ai trupei Teatrului National, Alina Spiridon si Darius Zet. Scenografia este semnata de Inocentiu Ieremia, iar sound-design-ul spectacolului apartine muzicianului Horea Crisovan.

Urmatoarea reprezentatie a spectacolului este programata miercuri, 14 decembrie.

Pentru ca anul acesta s-au implinit 170 de ani de la nasterea marelui scriitor, Teatrul National din Timisoara incheie anul 2022 cu inca o reverenta adusa lui Caragiale, in cadrul programului CelebrART. Astfel, vineri, 20 decembrie, de la ora 19, la Studio UTU are loc premiera spectacolului Breaking News, un scenariu semnat de Mihaela Lichiardopol.

Regizoarea Teatrului National a concentrat decupajele din proza lui Caragiale in jurul unui subiect care – la fel ca majoritatea „tintelor” umorului lui Caragiale – nu s-a perimat si nici nu s-a rafinat prea mult in ultimul veac: mass-media.

Regizoarea subliniaza, in siajul lui Caragiale, efectul „spontan, isteric” al unei prese care pare la fel de determinata in efortul de a declansa emotia, atunci la fel ca acum. Distributia reuneste un nucleu de actori importanti ai Nationalului timisorean: Catalin Ursu, Romeo Ioan, Cristian Szekeres, Daniela Bostan, Alecu Reus, Ana-Maria Pandele Andone, Iuliana Craescu, Andrei Chifu si Ana Maria Cojocaru. Scenografia este semnata de Gabriela Strugaru-Popa.

Urmatoarea reprezentatie a spectacolului este programata sambata, 21 decembrie.

Biletele sunt disponibile pe www.tntimisoara.com sau la Agentia Marasesti, str. Marasesti nr. 2, orar marti – duminica, orele 11 – 19, tel. 0256 201 117. (I.P.)

Sursa foto: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply