Cazarea refugiatilor din Ucraina, o adevarata afacere! Proprietarul unui imobil din Timisoara a primit, luna trecuta, peste 10.000 de euro de la stat

Un timisorean care cazeaza 26 de ucraineni, intr-un imobil cu doua etaje, a primit de la stat, in luna octombrie 2022, peste 54.000 de lei. In tot judetul Timis, in perioada martie-septembrie, ISU Timis, prin care se fac platile pentru cazarea refugiatilor ucraineni, a decontat peste 9 milioane de lei.


Guvernul Romaniei are pe site-ul institutiei o rubrica dedicata facilitatilor pentru refugiati ucraineni. Aici sunt mai multe intrebari si raspunsuri pentru refugiatii care ajung in Romania, dar si pentru romanii care vor sa se implice in ajutorarea lor. „Ce posibilitati de cazare au refugiatii din Ucraina?”, este una dintre intrebari.

„Romania poate asigura la nivel national circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiatii din Ucraina. Acestia pot fi cazati atat in spatiile asigurate de stat, cat si la unitati sau persoane private care si-au exprimat disponibilitatea de a oferi spatii pentru cazare. Cheltuielile aferente, inclusiv pentru hrana, sunt asigurate din fondurile alocate in acest scop de la bugetul de stat, cat si din donatii.

De asemenea, vor fi asigurate si alte tipuri de resurse – hrana, produse de igiena si imbracaminte – colectate prin intermediul platformei online creata de Guvernul Romaniei, prin alte structuri si initiative private”, este raspunsul Guvernului Romaniei.

Una din metodele de sprijin pentru refugiatii ucraineni care ajung in Romania este „Programul 50/20” prin care statul acorda o suma de 50 de lei pentru cazare si 20 de lei pentru mancare pentru fiecare refugiat ucrainean gazduit in Romania. Pentru multi proprietari de locuinte programul a devenit atractiv.

In Timisoara, spre exemplu, dupa izbucnirea razboiului din Ucraina s-a deschis centrul „Timisoara pentru Ucraina”. Aici, multi oameni care au fost dispusi sa ajute oamenii fugiti de razboi s-au inscris pentru a-si pune la dispozitie, gratuit, locuintele, scrie adevarul.ro. Odata cu intrarea in vigoare a „Programului 50/20”, cei care au dorit sa beneficieze de decontarea serviciilor de cazare si hrana a refugiatilor au depus cerere si au primit 20 de lei pentru hrana/persoana cazata si 50 de lei pentru cazare.

Din cei 20 de lei pentru hrana proprietarul trebuie sa asigure trei mese pe zi. De cele mai multe ori, cei 20 de lei sunt acordati refugiatului, iar suma de 50 de lei este pastrata de proprietar, care trebuie sa asigure, din aceasta suma, si plata utilitatilor. Un calcul simplu arata ca pentru un refugiat, doar pentru cazare, un proprietar poate primi de la stat 1.500 de lei lunar.

Potrivit reprezentantilor centrului „Timisoara pentru Ucraina” in luna octombrie au fost cazati in locuintele unor persoane fizice din Timisoara 672 de refugiati ucrainei.

Sumele decontate pentru cazarea si masa refugiatilor gazduiti de persoane fizice din Timisoara, in octombrie 2022, este de 1,3 milioane de lei. Cea mai mare suma, 54 de mii de lei, a incasat-o un timisorean care gazduieste 26 de refugiati intr-o casa cu doua niveluri.

Pentru a decontarea banilor, pe langa declaratia pe proprie raspundere a proprietarului este nevoie si de o declaratie tradusa a refugiatilor ucraineni, care sa ateste ca au beneficiat de serviciile decontate.

Potrivit unor surse din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Timisoara, castigul lunar al unui proprietar depinde si de grija pe care o are persoana cazata la consumul de gaz, fiind si situatii in care caldura este pornita atat de tare incat in apartamente se poate sta in tricou, scrie realitatea.net. (I.P.)

Leave a Reply