Terenul de aproape 2 milioane de euro din spatele Magazinului Bega a revenit in patrimoniul Timisoarei. Fratii Cristescu pierd definitiv dreptul de proprietate obtinut pe filiera PSD

Primaria Timisoara a redobandit dreptul de proprietate asupra terenului din spatele magazinului Bega, evaluat la peste 2 milioane de euro, după o decizie definitiva si irevocabila pronuntata, astazi, de Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Astfel, dupa opt ani de procese, administratia Timisoarei a recuperat de la fratii Cristescu terenul ultracentral in suprafata de 3.700 mp, pe care s-a amenjat o parcare cu plata, 5 lei / ora, teren care a fost atribuit S.C. Bega Turism S.A. de catre Guvernul Ponta, printr-un document semnat abuziv de fostul ministru al Economiei, Constantin Nita.

Punem astfel punct unei epopei care se intinde pe mai bine de opt ani si care a inceput dupa ce Ministerul Economiei a cedat, ilegal, acest teren unei companii private. Companie care a pus apoi barieră si a perceput taxe ilegale de parcare de la timisoreni. Pe un teren care, de fapt, era al nostru, al tuturor.

In prima faza, vom reda acest teren domeniului public si il vom introduce in circuitul de parcari din oras. Apoi demaram proiectarea si constructia unei parcari multinivel, cu o capacitate de cateva sute de locuri. Rezolvam astfel o parte din problemele acute din zona ultracentrala. Aceasta parcare va completa un proiect complex al Primariei Timisoara de ridicare de parcari multietajate in zona ultracentrala a Timisoarei, in stadiul cel mai avansat fiind parcarea de aproximativ 250 de locuri de la Spitalul de Copii”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Reamintim ca, in urma cu doi ani, Curtea de Apel Timisoara a decis ca parcarea ultracentrala cu bariera, aflata in exploatarea S.C. Bega Turism S.A., sa revina in patrimoniul public privat administrat de Primaria Timisoara, in urma unui proces demarat de fostul primar, Nicolae Robu.

“Admite actiunea formulata de reclamantii Municipiul Timisoara, reprezentat de primarul Mun. Timisoara, si de Consiliul Local al Municipiului Timisoara, in contradictoriu cu paratii Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Bega Turism S.A. si, in consecinta:

a) Dispune anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor Seria M03 nr. 12931/18.04.2014, emis de Ministerul Economiei;

b) Dispune restabilirea situatiei anterioare in Cartea Funciara nr. 438513 Timisoara, in sensul reinscrierii dreptului de proprietate al Primariei Municipiului Timisoara;

c) Dispune restabilirea situatiei anterioare in Cartea Funciara nr. 400348 Timisoara, in Cartea Funciara nr. 409640 Timisoara, in Cartea Funciara nr. 411551 Timisoara, in Cartea Funciara nr. 411566 Timisoara, inainte de dezmembrare si sistarea Cartii Funciare nr. 439698 Timisoara“, s-a decis prin Hotararea nr. 344/2020, pronuntata in 26.11.2020.

Spre deosebire de o decizie anterioara a Curtii Supreme, care a anulat o sentinta similara a Curtii de Apel Timisoara si a retrimis dosarul spre rejudecare la aceeasi instanta, de aceasta data judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au mentinut verdictul de la Timisoara. (G.I.)

Leave a Reply