Regizorul Andrei Serban pune in scena un spectacol la Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara

The Doctor, textul tanarului autor britanic Robert Icke, va fi prezentat in premiera in Romania, pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, in viziunea scenica a renumitului director de scena Andrei Serban, care regizeaza pentru prima data la Timisoara.


Proiectul face parte din repertoriul cu care Teatrul Maghiar se deschide pentru invitati si timisoreni in 2023, cand Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii.

Piesa scrisa de Robert Icke este, de fapt, adaptarea piesei Profesorul Bernandi de Arthur Schnitzler (1912) la contextul social-politic de actualitate si urmareste destinul lui Ruth Wolff, medic si cercetator, supusa oprobriului public si inlaturata din domeniul medical in urma deciziei luate pentru a proteja o pacienta minora. O intamplare aparent banala din ultimele clipe de viata a tinerei paciente Emily declanseaza o avalansa de reactii agresive si comentarii partinitoare in opinia publica, care duc la excluderea dr.Wolff din profesia careia si-a dedicat toata viata.

Autorul porneste, prin acest caz si pe firul destinului personal al lui Ruth Wolff, o discutie despre temele atat de actuale astazi in discursul public din Vest, cum ar fi discriminarea pe motiv rasial sau de gen, feminismul, influenta Bisericii intr-un stat laic. Pe langa prezentarea in premiera a acestui text in Romania, prezenta regizorului Andrei Serban pe o scena timisoreana este un eveniment in sine.

Echipa artistica a spectacolului este intregita de Daniela Duma, regizor asociat si colaborator indelungat al lui Andrei Serban, si Irina Moscu, scenograf multipremiat de catre UNITER, iar muzica spectacolului va fi compusa de Tibor Cári. Din distributie fac parte: B. Fülöp Erzsébet (actrita invitata), Éder Enikő, Mátyás Zsolt Imre, Tokai Andrea, Aszalos Géza, Bandi András Zsolt, Tar Mónika, Jancsó Előd, Erdős Bálint, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Vajda Boróka, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Molnos András Csaba, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Vadász Bernadett, Hegyi Kincső.

Premiera va avea loc in 16 decembrie 2022, iar biletele vor fi puse in vanzare la inceputul lunii decembrie. Traducerea in romana se va face prin supratitrare.

Andrei Serban (n.1943) este cel mai prolific si premiat regizor de teatru si opera roman. Cariera sa a luat avant fulminant datorita unei burse in SUA din anii 1970, care i-a permis ulterior sa lucreze impreuna cu regizorul Peter Brook. A lucrat in institutii de cultura de prestigiu din SUA, dar si Europa. In tara, Andrei Serban a creat cateva dintre cele mai memorabile spectacole din istoria teatrului romanesc: Trilogia antica, Purificare, Unchiul Vania, Strigate si soapte, etc. A fost director la Teatrul National Bucuresti (1990-1993) si profesor universitar de teatru la Columbia timp de trei decenii. (I.P.)

Leave a Reply