Soc maxim in PSD! Fostul senator Niculae Badalau, vicepresedintele Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, retinut de procurori pentru luare de mita

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpatilor:


BADALAU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul aceleiasi institutii, pentru comiterea infractiunilor de:
– dare de mita, in forma continuata,
– trafic de influenta,

Persoana fizica, reprezentant al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunii de complicitate la dare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In datele de 09.08.2022 si 19.11.2022, inculpatul Badalau Niculae, in calitatea mentionata mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apa potabila…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fara TVA, unei societati administrata de o ruda a acestuia, lasand sa se creada ca are influenta asupra unei persoane din conducerea Companiei Nationale de Investitii (C.N.I.), pe care ar fi promis ca o va determina sa asigure finantarea a doua proiecte depuse la aceasta institutie de catre primaria respectiva.

In perioada 2021-2022, in contextul derularii unui contract pe care aceeasi primarie il avea incheiat cu aceeasi societate comerciala, privind „Infiintare retea de alimentare cu apa…”, inculpatul Badalau Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate in prezenta cauza, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca in schimb acesta sa efectueze in continuare platile catre firma respectiva, chiar si pentru lucrari neconforme.

In acelasi context, dupa ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului mentionat mai sus (4.903.959,97 lei fara TVA) dar si dintr-un viitor contract a carui atribuire urmarea sa o obtina pentru aceeasi firma de la primaria respectiva, in data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentand o parte din suma de bani promisa.

In total, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului suma totala de 170.000 euro, ce reprezinta procentul de 7% din valoarea celor doua contracte.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpati urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Niculae Badalau a fost deputat, senator si prefect de Giurgiu si ministru al Economiei si propus de fostul premier Viorica Dancila ministru interimar la Energie, in septembrie 2019. Impreuna cu familia sa, Badalau detine o avere impresionanta. In 2018, hotii au spart casa lui Niculae Badalau si au plecat cu bijuterii, bani si un pistol Beretta, care nu era tinut in seif, conform legii, astfel ca senatorul PSD a fost amendat cu 5.000 de lei si i s-a interzis sa detina arma pentru urmatorii 5 ani.

In 2020, hotii i-au spart casa si lui Gabi Badalau, fiul sau, iar printre bunurile furate s-au numarat 15 ceasuri, dintre care doua de aur, si 30.000 de euro. Prejudiciul calculat pe baza reclamatiei fiului lui Niculae Badalau era estimat la 80.000 de euro.

In 2013, Badalau a mai fost pus sub invinuire tot pentru trafic de influenta, pentru ca ar fi aparat interesele unei societati implicate ”in circuitul financiar fraudulos prin demersuri facute atat la nivelul conducerii Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), cat si pe langa persoane cu functii in institutiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA)”, se arata in comunicatul DNA de la acea vreme. Dosarul a fost clasat de procurori.

In 2019, Consiliul judetean Giurgiu, condus din iunie 2016 de Marian Mina, finul de cununie al ministrului Economiei, Niculae Badalau, a incheiat contracte pentru asfaltari si deszapeziri cu firmele familiei nasului de cununie al lui Gabi Badalau, fiul ministrului Economiei. Patronul firmei, seful CJ si Badalau jr apar in fotografii dansand pe mese la Mamaia in 2016. Detalii, pe G4Media. Seful CJ Giurgiu, Marian Mina, declara la acea vreme ca legaturile de rudenie nu incalca legea.

Badalau a ramas in memoria colectiva cu doua episoade, unul in 2018, cand a primit o dedicatie muzicala de la lautari cu injurii la adresa Diasporei (”Sa vina Diaspora/ Ca noi ne p….am pe ea”), fapt care a amplificat furia electoratului din afara granitelor impotriva PSD, si un altul din 2019, cand a spus ca partidul i-a facut oameni pe multi dintre social-democrati: ”Pana la urma ceea ce suntem astazi partidul ne-a facut. Partidul ne-a facut ce suntem astazi fiecare dintre noi. Fara partid unii dintre noi erau nimeni”. Ultima declaratie era facuta dupa esecul rasunator inregistrat de PSD la alegerile europarlamentare din 2019, incheiat cu condamnarea definitiva a lui Liviu Dragnea de a doua zi dupa alegeri.

Niculae Badalau a fost unul dintre apropiatii lui Liviu Dragnea, apoi a trecut in gruparea pucisitilor anti-Dragnea, alaturi de Mihai Tudose si Paul Stanescu, doar ca Badalau a intors armele relativ rapid si s-a repozitionat langa seful PSD de la acea vreme, spunand ca ”nu facea greseala” sa ceara demisia lui Dragnea prin scrisoarea pucistilor, dar era in vacanta cu familia si nu stia ce se intampla. (V.E.)

Leave a Reply