USR-ista Aida Szilagyi, prima reactie publica dupa ce a demisionat din Consiliul Local Timisoara. „Poti fi umilit si desfiintat pentru ca esti afiliat unui partid politic incomod”

A demisionat din Consiliul Local Timisoara, dupa ce instantele de judecata au stabilit ca a construit ilegal un bloc cu 9 apartamente. Este vorba despre Aida Szilagyi, fost consilier local din partea USR, care a participat la competitia interna din partid pentru stabilirea candidatului la fotoliul de primar al Timisoarei, care vine cu primele explicatii in urma scandalului juridic si politic care au culminat cu plecarea sa din Consiliul Local Timisoara.


Iata mesajul integral al Aidei Szilagyi, care nu mai are nevoie de nici o „traducere”:

Am simtit nevoia sa las aici cateva randuri pentru toti prietenii mei reali sau virtuali, confuzati probabil de “stirile” vehiculate in presa locala de saptamana trecuta. Nu voi face o analiza a calitatii si impartialitatii jurnalismului local, cred ca puteti aprecia si singuri.

Tacerea mea pe subiectul constructiei de pe Rapsodiei 13 nu a insemnat nici lipsa de asumare si nici lasitate, a fost numai urmarea unor recomandari primite de la avocati de a ma abtine de la comentarii pe parcursul procesului aflat in curs. Acum ca s-a incheiat, pot da cateva explicatii pentru a clarifica pentru ce titlurile din ziare au fost o manipulare.

NU AM CONSTRUIT FARA AUTORIZATIE. Cladirea pe care o detinem este rezultatul extinderii unei cladiri existente si a fost realizata intre anii 2018 – 2020. La baza a stat o autorizatie de constructie eliberata in 2008 si prelungita in 2017, care prevedea realizarea unei constructii cu doua etaje si o mansarda partiala.

Am fost dati in judecata de un vecin, la cateva luni dupa mutarea sa si a urmat un proces de patru ani. In acest timp au fost dispuse doua expertize, una care a verificat conformitatea cladirii cu cerintele din autorizatie, iar cea de doua a verificat conformitatea autorizatiei cu PUZul zonal.

A doua expertiza a scos in evidenta neconcordanta dintre autorizatie si PUZ in sensul autorizarii si executarii unei mansarde partiale.

Ca atare instanta a dispus definitiv desfiintarea celor doua autorizatii de construire dar a adaugat explicit ca cladirea nu va fi in nici un caz demolata. Acest lucru inseamna ca va trebui sa facem modificarile necesare si sa reautorizam cladirea respectand toate cerintele din PUZUL ZONAL CARE PERMITE LOCUINTE COLECTIVE.

Pe strada Rapsodiei exista mai multe imobile cu locuinte colective, inclusiv cea in care locuieste vecinul reclamant. As spune ca a existat mai degraba o abordare urbanistica neinspirata inca de la prima autorizare, intr-o vreme in care regulile de urbanism nu erau suficient de clare, care s-a perpetuat si la prelungire.

Nu au putut fi demonstrate prejudiciile aduse reclamantului, care dealtfel nu locuieste la adresa de mai bine de trei ani. Un asemenea caz nu ar fi starnit niciodata interesul daca eram un simplu cetatean. Fiind consilier local, si mai ales din partea USR, a fost o tema de atac politic. Articole de ziar denigratoare au fost publicate in momente cheie ale procesului, inainte de pronuntarea sentintelor, si au fost atasate la concluziile acuzarii, pentru judecatori, sa fie citite, sunt sigura ca au facut-o.

Decizia de a renunta la functia de consilier local a venit natural si a fost una personala, am explicat de ce. Exista un regret legat de ceea ce as fi putut realiza in continuarea mandatului, cu toate acestea munca mea pentru un oras mai sustenabil va continua, insa dintr-o alta perspectiva.

Ma doare lectia pe care am primit-o ca politician, ca poti fi umilit si desfiintat pentru ca esti afiliat unui partid politic incomod si pentru ca detii o functie publica, ca dupa asemenea atacuri, in final te simti descurajat, un lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze.

Ca om insa, durerea este si mai mare, ca dupa o viata de munca si perseverenta esti deodata anulat de titluri de ziare mincinoase rostogolite la nesfarsit, ca oamenii incep sa te priveasca diferit si sa se indoiasca de tine, ca ti-ai pierdut reputatia iar familia ta este profund afectata.

Poate in ochii unora mi-am pierdut reputatia, dar nu mi-am pierdut demnitatea. Am taria sa trec peste acest moment cu fruntea sus, multumesc celor care mi-au ramas alaturi.” (I.P.)

Leave a Reply