FII EROU, FA UN CADOU! Campania nationala de donare de sange ajunge si la Timisoara, in perioada 12-16 decembrie

Echipa „Doneaza sange, fii erou!” din Timisoara organizeaza, in perioada 12-16 decembrie, o campanie de donare de sange la Centrul de Transfuzie Sanguina Timisoara, pe str. Strada Martir Marius Ciopec, nr. 1.


Voluntarii proiectului nostru vor fi prezenti la Centrul de Transfuzie, de luni pana vineri, intre orele 07,30 si 13,30, asistand personalul si oferind premii pentru donatori.

Lipsa de sange este o importanta problema cu care se confrunta sistemul medical din Romania, intrucat nu exista substitut pentru sange. Transfuziile sanguine sunt esentiale pentru pacientii care sufera de boli precum anemii severe, politraumatisme sau diferite forme de cancer.

Prin campania noastra, ne propunem sa promovam donarea de sange in Timisoara si sa contribuim la ameliorarea acestei probleme de sanatate publica. Invitam astfel toti donatorii sa faca cel mai frumos cadou si sa doneze sange!

Principalele criterii pe care trebuie sa le indepliniti pentru a putea dona sange:

-varsta: 18-60 ani;

-greutate: peste 50 kg;

-sa nu suferiti de boli cronice (diabet, cancer, ciroza hepatica, boli autoimune, alte boli

infectioase, etc.);

-sa nu aveti alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

-sa nu fi suferit interventii chirurgicale majore in ultimele 6 luni, operatii minore in ultimele 3 luni, sau interventii stomatologice mici in ultimele 7 zile;

-sa nu urmati vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele si mineralele, de exemplu vitamina C si Zinc, sunt acceptate);

-sa nu va fi tatuat si sa nu va fi pus piercing in ultimele 6 luni;

-sa nu fiti in perioada menstruala (sau cu 5 zile inainte sau dupa);

-sa nu consumati alcool si alimente bogate in grasimi cu 48h inaintea donarii;

-sa fi trecut cel putin 8 saptamani de la o donare anterioara de sange.

Donatorii obtin bonuri de masa in valoare de 67 de lei, o adeverinta pentru o zi libera de la locul de munca/unitatea de invatamant si o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport in comun. 

Puteti afla mai multe informatii despre donarea de sange de pe site-ul nostru, www.doneazasangefiierou.ro.

Doneaza sange, fii erou! – este un proiect al organizatiei studentilor medicinisti Cluj-Napoca, parte a Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) si parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations. Proiectul este sustinut de catre Institutul National de Transfuzie Sanguina ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” si de catre Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Ne vedem la Centrul de Transfuzie!

Proiectul ”Doneaza sange, fii erou!” este finantat prin Start ONG, un program lansat de Kaufland Romania si implementat de Asociatia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educatie, sanatate, mediu, social si cultura. Valoarea totala a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finantare comunitara destinat ONG-urilor tinere, institutiilor publice si grupurilor informale/de initiativa. (I.P.)

 

Leave a Reply