PE SURSE! Modificarea legii offshore in beneficiul OMV, micul santaj economic al Austriei pentru a vota aderarea Romaniei la Spatiul Schengen

In plina campanie de lobby politic pe langa autoritatile din Austria, singura tara din Uniunea European care se mai opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, a aparut, pe surse, motivul real din spatele anuntatului vot negativ, de maine, al austriecilor din Consiliul JAI.


Desi demnitarii de la Viena dau vina pe faptul ca multi migranti care ajung in Austria au trecut ilegal granita de la noi, se pare ca la mijloc ar putea fi si anumite interese economice.

„Ministrul de interne a precizat clar. Nu exista o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria si Romania. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranti ilegali care au ajuns in Austria neinregistrati”, a spus cancelarul austriac, Karl Nehammer.

La doar trei zile dupa ce ministrul de interne al Austriei a anuntat ca va vota impotriva Romaniei, o delegatie a companiei OMV Petrom, condusa de presedintele Consiliului de Supraveghere, Alfred Stern, a fost in vizita la Palatul Cotroceni. Intr-un comunicat transmis dupa discutii, administratia prezidentiala a transmis ca OMV va anunta decizia finala de investitii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra la mijlocul anului viitor.

Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului si pasii cheie realizati, asumand angajamentul de a adopta decizia finala de investitie la mijlocul anului 2023, astfel incat exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep sa demareze cat mai curand posibil.

Surse politice sustin ca reprezentantii OMV Petrom si-ar dori si modificarea legii offshore astfel incat statul sa mentina redeventele pentru gazul pe care il vor exploata la nivelul de acum si sa renunte la dreptul de preemtiune. Acest lucru ar insemna ca reprezentantii companiei austriece nu vor fi nevoiti sa oferteze intai statul roman pentru gazele exploatate. La o zi distanta dupa vizita de la Cotroceni, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat ca nu va sustine aderarea Romaniei la Schengen.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat ca negocierile se vor purtea pana in ultimul moment. „Suntem angajati sa stam hotarati pana in ultimul moment si sa aducem decizia unde o dorim noi. Nu ne vom opri din discutat si negociat pana in ultimul moment”.

Pe de alta parte, Croatia a primit acordul Austriei pentru intrarea in Schengen, desi initial aceasta tara se impotrivise. La sfarsitul lunii trecute, Croatia a semnat o declaratie comuna cu Austria si Germania, pentru construirea unui gazoduct care sa transporte gaze de pe insula croata Krk spre cele doua tari.

UPDATE: Potrivit unui comunicat de presa al Mariei Grapini, europarlamentarul austriac, Andreas Schieder, a criticat, astazi, decizia Austriei si a susținut ca guvernul austriac impiedica, din ratiuni politice, intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen. „Pentru noi este de neinteles decizia guvernului austriac. Este o greseala si nu arata decat ca nu sunt capabili sa faca o politica corecta si loiala fata de partenerii europeni. Si vad, uneori, ca conservatorii fac aceeasi politica ca si populistii si extrema dreapta”, a precizat eurodeputatul austriac.” (R.G.)

Sursa: ProTV

Leave a Reply