Actorii Teatrului National din Timisoara au inceput repetitiile pentru un spectacol inedit: aTMosfera. Premiera, duminica, 18 decembrie, de la ora 19, in Sala 2 a Teatrului National (P)

Spectacolul trilingv duce mai departe experienta inceputa in luna octombrie cu proiectul „Banat in Europe”, proiect care propune o calatorie teatrala in ceea ce inseamna astazi regiunea Banatului, in universalitatea sa metaforica si de concept cultural. Atunci, Banat in Europe a insemnat intalnirea a trei mentalitati modelate de granite si de parcursuri istorice si politice diferite.


Atelierul de dramaturgie organizat de Teatrul National a insemnat si lucrul impreuna al dramaturgilor Anna Varsányi (Szeged, Ungaria), Nikola Stanišić (Varset, Serbia) si Andrei Ursu (Timisoara) care, impreuna cu regizorul Gavriil Pinte, au stabilit structura unui spectacol construit din trei piese scurte – „actul seghedin”, „actul varsetan” si „actul timisorean”. Impreuna, au definit temele si directiile pentru o piesa de teatru cu teme convergente, reunite de un personaj comun, conceput de comun acord.

aTMosfera este o usa deschisa intalnirilor – a teatrelor din trei orase ale Banatului, regiune care, de un secol, are teritorii in trei tari – Timisoara, aflata pe teritoriul Romaniei, Szeged – in Ungaria si Varset – in Serbia. aTMosfera este, de asemenea, un loc de intalnire pentru oamenii si povestile fiecarui loc, si pentru intersectiile dintre ele. Este, de asemenea, o intalnire a creatorilor si a publicului din fiecare dintre cele trei tari cu identitati distincte, dar care se intersecteaza la un nivel mai profund, poate, decat si-ar fi imaginat.

De la Szeged la Timisoara, de la Timisoara la Varset si de la Varset la Szeged se intind povesti ca niste drumuri, intr-o calatorie care curge neabatut in subconstientul locului si al oamenilor lui. Jucat in romaneste, sarbeste si ungureste, aTMosfera isi poarta spectatorii intr-o calatorie care urmeaza o altfel de harta, cu altfel de indicatoare si cu altfel de statii.

Trei istorii de viata, fiecare cu vocea ei, intra succesiv in poveste si deseneaza acelasi contur, schimbandu-i doar culorile si tonurile: cunostintele intamplatoare din gara din Szeged, batranul si tanarul de la periferia Timisoarei, bunica si nepoata dintr-o bucatarie din Varset creeaza, impreuna, o polifonie de o sfasietoare armonie pentru ca, nu-i asa, iubirea si pierderea dor la fel si in ungureste, si in romaneste, si in sarbeste.

Distributia spectacolului ii aduce impreuna pe actorii Doru Iosif, Bogdan Spiridon si Ana Maria Cojocaru (Teatrul National din Timisoara), Annamária Szilágyi si Tamás Rétfalvi (Teatrul National din Szeged), Monika Boldovina Bugle si Tamara Tamči Toskić (Teatrul National „Sterija” din Varset). Decorul si costumele apartin scenografei Roxana Ionescu, iar muzica, lui Horea Crisovan. Spectacolul este semnat de Gavriil Pinte, un regizor cu o poetica speciala, binecunoscut lumii teatrale timisorene – daca ne gandim doar la fermecatorul spectacol „Un tramvai numit Popescu”.

Spectacolul beneficiaza de supratitrare in limba romana si in limba engleza.

Spectacolul va avea o serie de reprezentatii, in teatrele-partenere din Szeged si Varset, la inceputul anului 2023, in cadrul Capitalei Europene a Culturii.

Banat in Europe este realizat in cadrul componentei „Atelier Identitate”, parte din proiectul VOCILE ORASULUI. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte. (I.P.)

Leave a Reply