O noua premiera la Teatrul German din Timisoara. TSCHICK. De ce am furat masina, de Robert Koall, regia de Irisz Kovacs

Teatrul German incepe anul 2023, anul in care Timisoara este Capitala Culturala Europeana, cu o noua premiera – TSCHICK. De ce am furat masina de Robert Koall, regia de Irisz Kovacs – care va avea loc in 12 ianuarie, incepand cu ora 19,30. Din distributie fac parte Robert Bogdanov-Schein, Marc Illich, Alma Diaconu, Ioana Iacob si Alexandru Mihaescu, in timp ce scenografia este semnata de Clara Stefana, dramaturgia de Rudolf Herbert, iar muzica de Adrian Piciorea.


O odisee cool pentru tineri – piesa de teatru TSCHICK. De ce am furat masina spune povestea lui Maik (Robert Bogdanov-Schein) si a lui Tschick (Marc Illich), doi adolescenti care cred ca trebuie sa existe si o alta lume decat cea pe care o cunosc acasa si la scoala. Maik provine din clasa de mijloc germana, iar pentru parintii lui drumurile s-au despartit de mult, chiar daca inca locuiesc sub acelasi acoperis. Maik se considera un strain, asa cum se considera si Tschick, a carui familie s-a mutat din Rusia in Germania.

La inceput, singurul lucru pe care cei doi il au in comun este sentimentul de a fi straini intr-o societate care le creeaza dificultati. Piesa de teatru se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al lui Wolfgang Herrndorf, care in 2011 a primit Premiul german pentru literatura pentru tineret.

Cu o masina furata, ei decid sa fuga din Berlin si pornesc intr-o calatorie care va devini o odisee. La finalul ei se afla explorarea realitatii si autoexplorarea. Ei ajung sa cunoasca oameni care nu-si dedica viata consumului, dar care dau dovada de bunatate si solidaritate. Maik si Tschick descopera libertatea, poezia lumii si prietenia unuia fata de celalalt. In acelasi timp, Maik cunoaste pentru prima data sentimentul dragostei cu Isa (Alma Diaconu), o fata de aceeasi varsta care locuieste intr-o groapa de gunoi si care, aparent, este si ea pe fuga.

Irisz Kovacs (n.1999) este regizoare de teatru si fotografa. A fost castigatoarea festivalului-concurs D-butan-T 2021 si regizoare la rezidenta Fresh Start de la Reactor de Creatie si Experiment, unde s-a nascut spectacolul „Un copil pe un litru de benzina”, jucat in cadrul Festivalului „Serban Ionescu”, Fest FDR, Undercloud. Pentru spectacolul „8 tati” de la Teatrul de Stat Constanta, selectat in cadrul Festivalului National de Teatru, a fost nominalizata la premiul Uniter pentru debut.

„Ce m-a atras la TSCHICK. De ce am furat masina este faptul ca, desi este o piesa adresata publicului tanar, ea nu isi aroga o pozitie moralizatoare. Am regasit aici atat prietenia baieteasca pe care am invidiat-o toata copilaria, cat si fantezia escapista pe care am pastrat-o intreaga viata: dorinta de a lua masina si a conduce fara destinatie, fara program, fara repercusiuni. Desi nu ne cearta, nu ne spune sa ne tinem de scoala sau sa fim politicosi cu adultii, Tschick indrazneste totusi sa ne spuna cum ar trebui sa traim: pentru si intru tandrete”, spune, despre montarea acestui spectacol.

Wolfgang Herrndorf, autorul romanului „Tschick”, s-a nascut la Hamburg in 1965, a studiat pictura, dupa care a lucrat ca ilustrator, publicand in acelasi timp articole in reviste si forumuri de internet. A debutat ca romancier in 2002, dar a avut succes abia cu romanul pentru tineret „Tschick”. Publicata in 2010, cartea s-a aflat mai bine de un an pe lista bestsellerurilor germane, si a fost tradusa in peste doua duzini de limbi, inclusiv in limba romana („O vara misto”, editura Allfa, 2013), iar acum este considerata un clasic al literaturii pentru tineret, la fel ca „Huckleberry Finn” de Mark Twain sau „De veghe in lanul de secara” de Jerome D. Salinger. Herrndorf suferea de o tumoare cerebrala si s-a sinucis in 2013. In acelasi an, jurnalul sau digital „Arbeit und Struktur” (Munca si structura) a fost publicat postum in forma de carte.

Biletele pot fi achizitionate de la casieria Teatrului German, de pe pagina Teatrului German (https://www.teatrulgerman.ro/ro/), sau din reteaua Entertix. (I.P.)

Leave a Reply