Vicepresedinta Parlamentului European, Eva Kaili, a fost retinuta intr-un scandal de coruptie. Spagi substantiale oferite de o tara din Golf pentru a influenta deciziile PE

Un scandal major de coruptie a izbucnit, vineri, la Parlamentul European. Vicepresedinta institutiei, Eva Kaili (foto), a fost dusa la politie pentru audieri si perchezitionata. Alte persoane au fost retinute.


Patru arestari si 16 perchezitii au fost efectuate vineri la Bruxelles in cadrul unei ample anchete anticoruptie a parchetului federal, relateaza publicatia belgiana 7sur7, citata de G4Media.ro.

Fostul europarlamentar italian Pier-Antonio Panzeri si seful Confederatiei Internationale a Sindicatelor au fost retinuti.

Printre cei vizati de ancheta se numara si Eva Kaili (Grecia), vicepresedinte al Parlamentului European, anunta Le Soir.

A fost perchezitionata locuinta acesteia, iar Partidul Socialist grec PASOK a anuntat imediat excluderea ei din partid. Partenerul acesteia a fost retinut dimineata. Amandoi sunt anchetati pentru coruptie.

Eva Kaili (44 de ani) a fost prezentatoare la o televiziune greaca, este europarlamentar din 2014. Locuinta ei a fost perchezitionata vineri seara tarziu si a fost dusa pentru interogatoriu la politia belgiana.

Eva Kaili este unul dintre cei 14 vicepresedinti ai Parlamentului European.

Singura modalitate de a aresta un parlamentar protejat de imunitate este sa il prinzi in flagrant delict.

„Perchezitiile de astazi au permis anchetatorilor sa retina o suma de aproximativ 600.000 de euro in numerar. De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice si telefoane mobile. Aceste elemente vor fi analizate in cadrul investigatiilor”, a precizat procuratura federala.

Potrivit Le Soir, aceasta suma a fost descoperita la domiciliul lui Pier-Antonio Panzeri, un fost europarlamentar social-democrat.

Anchetatorii anticoruptie, care si-au inceput activitatea la jumatatea lunii iulie, „suspecteaza ca o tara din Golf incearca sa influenteze deciziile economice si politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substantiale sau prin oferirea de cadouri importante unor terte parti cu o pozitie politica sau strategica semnificativa in cadrul Parlamentului European”, a precizat parchetul federal in raspunsul sau.

Procuratura nu mentioneaza Qatar, dar mai multe surse bine informate au declarat pentru Le Soir ca este vorba de emiratul care gazduieste in aceste zile Campionatul Mondial de Fotbal. (M.I)

Sursa foto: Facebook

Leave a Reply