Decizie UNBR: Pensii mai mari pentru avocati, in paralel cu majorarea plafoanelor de contributie la barouri

In cadrul sedintei Consiliului UNBR din data de 9 decembrie 2022, s-a hotarat actualizarea valorii punctului de pensie cu rata anuala a inflatiei de 15,32%, potrivit unui comunicat.


Cu acelasi procent, se vor majora ajutorul de crestere a copilului precum si ajutorul de deces.

In vederea asigurarii elementelor de sustenabilitate prin raportare la actualizarea valorii punctului de pensie, mentinerea unui punctaj mediu anual la contributia minima de 1 punct si la cea maxima de 5 puncte, s-a realizat corelarea – cu acelasi procent – a celorlalti indicatori, actualizandu-se si plafoanele de contributie minima si maxima, acestea devenind 460 lei respectiv 2.299 lei.

În plus, de la începutul anului viitor, avocatii au posibilitatea sa opteze pentru contributia facultativa, conform articolului 11 litera b) din Legea nr. 72/2016, cu modificarile ulterioare.

Rata de finantare de peste 100% permite sistemului de pensii sa-si dovedeasca performanta prin acoperirea integrala a ratei de inflatie, prin cresterea cu un procent de 15,32% atat a pensiilor celor 3650 de pensionari, dar si a ajutoarelor acordate avocatilor activi. Mentinerea acestei rate la un nivel cat mai ridicat este posibila prin corelarea tuturor indicatorilor sistemului. (I.P.)

Leave a Reply