Facturile la caldura in Timisoara cresc cu 17%! “Abonatii Colterm nu vor fi lasati singuri cu povara majorarii in plina criza generata de inflatie”, spune primarul Fritz

Consilierii locali vor dezbate azi, un proiect de hotarare prin care Colterm solicita ajustarea pretului de facturare a termoficarii pentru a acoperi inflatia din acest an, care a trecut de 17%.


Acest lucru a dus inevitabil si la scumpirea pretului materiilor prime pe care Colterm le foloseste pentru a furniza energie. Cresterea propusa de Colterm se bazeaza pe o formula aprobata de ANRE.

Este o discutie pe care o avem de cateva saptamani cu grupurile politice din consiliul local. S-au pus pe masa tot felul de propuneri: cat din aceasta marire a pretului ar trebui suportata din bugetul local, adica de toti contribuabilii timisoreni, si cat de abonatii Colterm.

Grupul USR sustine orice solutie care nu pune in pericol investitiile importante ale orasului si exclude in acelasi timp ca abonatii Colterm sa fie lasati singuri cu povara majorarii in plina criza generata de inflatie. Stiu ca grupul PSD e de acord sa voteze noul pret, dar vrea ca toata marirea sa fie suportata din bugetul local, iar pretul pentru clienti sa ramana neschimbat. Acum ca s-a votat de catre Parlament legea bugetului, facem si noi ultimele analize bugetare si vedem cat ne permite bugetul sa ajutam”, a spus primarul Dominic Fritz.

Reamintim ca, in urma cu doua luni, administratorul special al Colterm, Cristian Amza, anunta ca actualizarea pretului la caldura va tine cont de inflatie.

Actualizarea va fi undeva la 17 la suta, daca nu ma insel, sau 17 virgula ceva la suta. E decizia municipiului Timisoara, daca aceasta majorare va fi inclusa cu 1 noiembrie sau 1 decembrie, respectiv daca va suporta municipiul Timisoara aceasta crestere sau o va imparti intr-o forma sau alta cu abonatii Colterm. Costurile au crescut extraordinar de mult, iar o taraganare a adoptarii acestui nou pret va face ca societatea sa aiba si mai mari probleme decat acum.”

In 2022, subventia pe care Primaria Municipiului Timisoara a acordat-o timisorenilor racordati la Colterm, din bugetul local, este de peste 88 de milioane de lei. La aceasta suma se adauga si sprijinul acordat companiei sub forma de pierderi tehnologice, care se ridica la 64 de milioane de lei doar in acest an. Primaria mai plateste si o garantie data furnizorului de gaz de catre administratia precedenta, pentru facturi de gaz din 2014, in valoare totala de peste 70 de milioane lei.

Datorita dublarii subventiei si a pretului votat de Consiliul Local la inceputul acestui an, dupa multi ani de subfinantare, Colterm functioneaza in parametri normali. (I.P.)

Leave a Reply