Legea care prevede recalcularea pensiilor, inclusiv cele ale magistratilor si politistilor, a fost aprobata de Guvern. Pensia nu poate fi mai mare decat fostul salariu

Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, proiectul de lege elaborat de Ministerul Muncii care priveste recalcularea pensiilor speciale. Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.


Proiectul prevede modificarea legilor speciale in baza carora se platesc pensiile pentru magistrati si personal auxiliar din instantele judecatoresti si parchete, functionari parlamentari, angajati ai Corpului diplomatic, ai Aviatiei Civile si ai Curtii de Conturi, dar si la pensiile militare.

Pensiile magistratilor se vor recalcula in 2023

Potrivit proiectului, magistratii care au o vechime de cel putin 25 de ani, realizata doar in astfel de functii, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferenta mediei indemnizatiilor de incadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricaror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani.

Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va tine cont de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent.

In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, toate pensiile magistratilor aflate in plata (care sunt in medie de peste 21.300 lei/lunar potrivit datelor CNPP) se vor recalcula.

In ce priveste personalul auxiliar de specialitate al instantelor si parchetelor, acestia se pot pensiona la implinirea varstei de 60 de ani, daca au cel putin 25 de ani vechime in astfel de functii, si vor incasa o pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei in care se depune cererea de pensionare.

Alte categorii de beneficiari

Auditorii Curtii de Conturi se pot pensiona la implinirea varstei de pensionare, daca au cel putin 15 ani vechime in cadrul Curtii de Conturi si vor beneficia de pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei in care se depune cererea de pensionare.

Baza de calcul a pensiei nu va tine cont de sporul de risc si suprasolicitarea neuropsihica de 50% si nici de majorarea de pana la 75% din salariul de baza castigate in instanta.

De pensie de serviciu vor beneficia si membrii Corpului Diplomatic si consular cu o vechime de cel putinm 15 ani in MAE, la implinirea varstei standard de pensionare, cuantumul pensiei neputand fi mai mare de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor brute din ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de pensionare.

Pilotii si instructorii Aviatiei Civile se pot pensiona la implinirea varstei de 52 de ani, daca au cel putin 20 de ani vechime in domeniu si vor beneficia de o pensie de serviciu de maximum 65% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii in care s-a depus cererea de pensionare.

Functionarii publici parlamentari se pot pensiona daca au un stagiu de cotizare de cel putin 30 de ani, din care minimum 15 ani in structurile Parlamentului. Pensia va fi de maximum 65% din media veniturilor brute din ultimele 12 luni inaintea pensionarii, dar nu va putea depasi salariul de baza brut, inclusiv sporurile din ultimele 12 luni anterioare pensionarii. Cei care au 25 de ani vechime in structurile Parlamentului se pot pensiona si inaintea implinirii varstei de pensionare, dar nu mai devreme de 60 de ani.

Proiect de lege pentru modificarea pensiilor speciale nu face insa vreo referire la pensiile speciale ale parlamentarilor si ale primarilor.

Pensiile militare

Desi nu era luat initial in calcul, proiectul de lege pentru modificarea pensiilor speciale opereaza schimbari si pentru pensiile militare. Insa formularea din proiectul de lege este defectuoasa si ilogica.

Astfel, in text se scrie ca „baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor sau salariilor lunare brute realizate in functia de baza din ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate”.

Comparand cu reglementarile de la alte categorii de beneficiari, se poate observa ca singurele solutii logice sunt fie „ultimele 12 luni de activitate”, fie „12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate”. Formularea de la pensiile militare este pur si simplu de neinteles.

In baza de clacul nu se includ diurnele, compensatiile lunare pentru chirie, alocatiile de hrana, contravaloarea echipamentelor tehnice ori a celor de protectie si de lucru, primele si premiile, indemnizatiile de instalare si de mutare, platile compensatorii pentru trecerea in rezerva, compensatiile pentru concediul de odihna neefectuat, sporurile si alte asemenea beneficii.

Legea intra in vigoare la 1 ianuarie 2023. (I.P.)

Leave a Reply