STUDIU: Rata de angajabilitate a absolventilor Universitatii Politehnica Timisoara din acest an a depasit 90%. Doua treimi din cei veniti din alte judete aleg sa ramana la Timisoara

Un studiu efectuat de specialistii in Resurse Umane din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara arata ca, in acest an, rata de angajabilitate a absolventilor Universitatii Politehnica Timisoara din acest an a depasit 90%.


In calcul au fost inclusi cei 1780 de absolventi ai ciclului de licenta si 920 de absolventi de masterat din acest an. Pentru o foarte buna acuratete a datelor a fost interogat Registrul de Evidenta a Salariatilor pentru a afla daca absolventii au un contract de munca activ in aceasta luna.

Cea mai mare crestere este in domeniul ingineriei, unde rata de angajabilitate este cu 10% mai mare decat in 2020.

Universitatea Politehnica Timisoara este in permanenta preocupata de evolutia absolventilor sai. Astfel ca, frecvent, specialistii universitatii doresc sa afle unde se situeaza pe piata muncii cei care au terminat deja studiile. Acest studiu ofera o perspectiva clara a specializarilor, precum si parcursul din piata muncii al tinerilor.

In acest an, rata medie de angajabilitate a absolventilor Universitatii Politehnica Timisoara a depasit 90%. Este cel mai mare procent din ultimii zece ani, de cand este realizata aceasta analiza. Specializarile cu cei mai multi absolventi angajati sunt Automatica si Calculatoare, respectiv Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale. Aici, 91.5% dintre cei care au finalizat studiile de licenta si masterat in aceasta vara, au in acest moment un contract activ de munca. Rata de angajabilitate poate fi mai mare pentru ca studiul nu ii cuprinde pe absolventii care lucreaza individual prin PFA-uri sau detin o firma si au doar functia de administrator, nu si de angajat.

Principala concluzie a studiului este ca ingineria, pe toate specializarile, a avut o crestere fulminanta. De exemplu, in 2018 rata de angajabilitate a inginerilor era de 83%, in 2020, din cauza pandemiei a scazut cu trei procente, insa dupa revenirea la normalitate a explodat cererea din piata. Acum, noua din zece absolventi de inginerie au un contract de munca. Specializari precum Mecanica, Management sau Inginerie Electrica si Energetica au avut si ele cresteri care depasesc zece procente. De altfel, aceasta evolutie este in oglinda cu ce se intampla in piata muncii. In vestul tarii, in ultimii doi ani au venit investitori noi, companiile deja prezente aici au inceput sa se extinda, asa ca au avut nevoie de oameni bine pregatiti. Vestul tarii deja incepe sa se desprinda de sintagma ca <<investitorii aleg Romania pentru ca aici gasesc forta de munca ieftina>>. Companiile s-au extins foarte mult pe zona de cercetare si inovare, asa ca acum este o nevoie mai mare de bright minds si nu muncitori in productie cum era in trecut”, sustine Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Absolventii Facultatilor de Management si Productie in Transporturi, respectiv de Constructii, au si ei o rata de angajabilitate de 90%, in timp ce tinerii care au terminat studiile la Facultatea de Mecanica si la Facultatea de Inginerie Electrica si Energetica au o rata de angajabilitate de 89%, respectiv 87%.

„In cazul Facultatii de Inginerie Electrica si Energetica, chiar daca rata este mult peste ale multor alte domenii de studiu din tara, ma astept ca peste trei-patru ani, odata cu finalizarea primilor absolventi din noile programe de studiu introduse in Politehnica, sa creasca si mai mult. Aici am incercat sa adaptam specializarile pentru ca ingineria electrica si energetica sunt in prezent influentate de calculator si tehnologii de programare, asa ca am adus aceste programe la un nivel apropiat de ce se intampla in piata. Asistam la o crestere impresionanta si a domeniului Arhitectura. In trecut, in acest caz, prezenta in bazele de date era mai mica din cauza specificului profesiei – multi lucrau ca freelanceri. In acest an, si aici rata angajabilitatii a ajuns la 90%, iar trei sferturi dintre ei au ramas in Timisoara si nu s-au mai intors in orasele de unde provin”, a completat Florin Dragan.

Facultatea de Automatica si Calculatoare si Facultatea de Constructii sunt cele in care majoritatea absolventilor lucreaza in domeniul pe care l-au studiat

Pe langa rata de angajabilitate, specialistii Universitatii Politehnica Timisoara au urmarit si domeniile in care lucreaza absolventii. Cei care au finalizat studiile la Facultatea de Automatica si Calculatoare, peste 95% dintre cei care s-au angajat lucreaza in domeniul pe care l-au studiat. Ei au fost incadrati pe posturi precum: programator, inginer de sistem software sau manager de proiect informatic.

Facultatea de Constructii este a doua in ceea ce priveste angajabilitatea tinerilor in domeniul in care au studiat. Aici, 92% dintre absolventi lucreaza pe posturi precum inginer constructii civile, inginer instalatii pentru constructii sau inginer cai ferate, drumuri si poduri.

„Am cautat sa vedem daca cei care termina o facultate lucreaza in domeniul respectiv. In trecut exista impamantenita ideea ca multi dintre cei care fac o facultate, o fac degeaba. Nu, nu este adevarat! De exemplu, din cei peste 2700 de absolventi de licenta si masterat, sub 100 lucreaza pe posturi pentru care nu iti trebuie studii superioare. Exista in anumite cazuri o ocupatie aparent diferita, adica am intalnit situatii ca un absolvent de inginerie electrica sa lucreze ca inginer software, numai ca in majoritatea cazurilor e vorba mai mult de o specializare intr-un anumit software utilizat in domeniul respectiv”, a adaugat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Doua treimi dintre studentii care vin la UPT din alte judete, aleg sa ramana in Timisoara

O alta linie pe care au urmarit-o specialistii UPT a fost cati dintre tinerii care provin din alte judete raman in Timisoara dupa finalizarea studiilor. Doua treimi dintre cei care au finalizat studiile in acest an, in luna decembrie erau angajati la companii din judetul Timis.

„Ei isi gasesc in mult mai usor de lucru in Timisoara si localitatile apropiate, pot obtine salarii mult mai bune, asa ca dispare dorinta de a se intoarce acasa. La cresterea ratei de angajabilitate, contribuie si faptul ca a scazut dorinta de a pleca in strainatate dupa finalizarea studiilor. Cei care nu sunt in Registrul de Evidenta a Salariatilor nu inseamna ca sunt someri, ci poate au plecat in strainatate. Iar o rata ridicata de angajabilitate poate insemna si ca absolventii nu au plecat sa lucreze in vestul Europei, ci au ramas in Romania pentru ca in multe domenii si aici pot avea venituri foarte bune”, a incheiat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

In cadrul mai multor programe de masterat din domeniul ingineriei, rata de angajabilitate este de 100%, astfel ca nu putem vorbi de ingineri cu masterat fara un loc de munca. (I.P.)

Leave a Reply