Conferinta de finalizare a proiectului BRIDGES. Construirea de poduri pentru economia circulara prin stimularea antreprenoriatului verde in randul tinerilor (P)

Experienta ne arata ca educatia antreprenoriala poate face diferenta: absolventii care au participat la orice forma de educatie antreprenoriala sunt de cinci ori mai dispusi sa inceapa activitati de antreprenoriat, fata de cei care nu au avut parte de o astfel de educatie.


Avand in vedere importanta economiei circulare, stimularea unei forme de antreprenoriat care sa rezolve probleme de mediu existente, este considerata o inovatie necesara si o sansa pentru tranzitia la economia circulara.

Proiectul Bridges Erasmus + (KA205-50DACD1A), se adreseaza tinerilor si are ca scop stimularea educatiei antreprenoriale ecologice, prin dezvoltarea de continut inovativ si interactiv, accesibil in cadrul unei platforme digitale, de catre profesionistii organizatiilor partenere ale proiectului Bridges, din Belgia, Romania, Grecia si Slovenia.

Partenerii au cercetat provocarile si oportunitatile antreprenoriatului ecologic, in tarile lor, si au elaborat un raport de cercetare care include o mapare a ofertelor educationale existente si stadiul  actual al competentelor existente in randul tinerilor, pentru a se asigura ca cursantii vor dobandi abilitati, competente si cunostinte despre economia circulara, antreprenoriatul ecologic si oportunitati de afaceri de acest gen.

Rezultatele cercetarilor au aratat ca oferta educationala este insuficienta si ca tinerii isi doresc sa dobandeasca cunostiinte aprofundate in aceste domenii, sa primeasca mai multa indrumare practica sa devina o parte din acest curent al dezvoltarii afacerilor ecologice.

Bazat pe cercetarea efectuata, a fost elaborat un curriculum si un pachet de instruire atractiv si interactiv, accesibil in cadrul platformei online gratuite Athena.

Sesiunile internationale de instruire “fata in fata”, pentru traineri (Bruxelles, iunie 2022) si pentru tinerii din cele patru tari (Timisoara, octombrie 2022), s-au constituit in oportunitati inegalabile de explorare a antreprenoriatului ecologic in teorie si in practica, pentru cei 60 de participanti.

Ajuns la final, proiectul Bridges se prezinta publicului interesat in cadrul unei Conferinte, organizata cu sprijinul Facultatii de Arte si Design a UVT, care are ca scop diseminarea rezultatelor proiectului, prezentarea experientelor dobandite pe parcursul proiectului de catre participantii la cursurile Bridges si coagularea unei comunitati active in antreprenoriatul ecologic.

In cadrul evenimentului vor fi explorate solutii de cooperare cu UVT si cu mediul bancar, in vederea stimularii in continuare a educatiei antreprenoriale circulare.

Antreprenorii ecologici locali si participanti ai cursului destinat tinerilor, vor fi activi in cadrul evenimentului fiind invitati sa-si expuna produsele si/sau sa-si prezinte afacerile.

Evenimentul va include o sesiune interactiva in care participantii vor fi organizati in grupuri si invitati sa genereze idei circulare si solutii de antreprenoriat ecologic, in vederea dezvoltarii unor proiecte tangibile si ca un preambul a unor afaceri si start-up-uri sustenabile, bazate pe aplicarea principiilor economiei circulare.

Daca doriti sa aflati mai multe, va invitam sa participati la eveniment, vineri, 13 ianuarie, orale 10, in mansarda Facultatii de Arte si Design de pe Str. Oituz, nr. 4, Timisoara.

Agenda evenimentului este atasata la acest comunicat.

Organizator: Centrul National pentru Productie si Consum Durabile, str. Ulpia Traiana nr.2, tel 0256434397. Mai multe despre proiect: https://bridges-ce.eu/

(Dr. Ing. Aida Szilagyi, presedinte & expert Sustenabilitate, Centrul National pentru Productie si Consum Durabile)

PROGRAM:

10:00 – 10:15 Inregistrarea participantilor si cafeaua de dimineata/ Conferinta de presa 10:15 – 10:30 Deschiderea evenimentului – Aida Szilagyi, CNPCD Romania

10:30 – 10:45 Prezentarea rezultatelor proiectului Bridges, Groupe One

10:45 – 11:00 Introducerea platformei digitale Bridges, IED 11:00 – 12:00 Economia circulara prin ochii Facultatii de Design,

Prezentari ale profesorilor si studentilor de la Facultatea de Design

12:00 – 12:20 Sesiune interactiva de intrebari si raspunsuri 12:20 – 13:00 Pranz oferit de parteneriatul Bridges

13:00 – 14:00 Sesiuni de prezentare a afacerilor locale/ Vizite la standuri.

14:00 – 15:00 Optiuni de antreprenoriat verde – o perspectiva asupra liniilor de finantare deschise prin Centrul de Proiecte al PMT, Reprezentant BRD & Valentin Muresan (invitat BRD)

15:00 – 17:00 Workshop, format Word Caffe

  1. Definirea provocarii care ar putea fi transferata unei afaceri ecologice, circulare;
  2. 2. Dezvoltarea de solutii verzi, circulare;
  3. Idei de afaceri circulare, verzi, tangibile; Cele mai bune idei vor fi premiate!

 

Leave a Reply