Mandate de arestare prelungite in cazul notarilor publici din Bucuresti acuzati de complicitate cu mafia imobiliara. S-au emis 19 certificate de mostenitor false

Curtea de Apel Bucuresti a prelungit mandatele de arestare pentru cele doua notarite acuzate ca au eliberat certificate false de mostenitor. De asemenea, judecatorii au prelungit cu 30 de zile si arestarea complicilor acestora. Cazul a fost instrumentat de DNA si vizeaza mai multe fapte de coruptie care s-au desfasurat in perioada 2019 – 2022.


Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis prelungirea mandatului de arestare pentru Lidia Simona Seceleanu si Eugenia Cutaru, ambele notari publici, acuzate de fapte de coruptie. Instanta a admis si cererea de prelungire a arestului in cazul celorlalte persoane retinute in acest dosar instrumentat de DNA. Procurorii au decis retinerea a sapte persoane din Bucuresti, la jumatatea lunii trecute.

Ancheta vizeaza eliberarea unor certificate de mostenitor, precum si a altor acte care atestau in fals dreptul de proprietate asupra unor imobile din Capitala nerevendicate sau care au apartinut unor persoane fara mostenitori.

Dispune prelungirea masurii arestarii preventive a inculpatilor Seceleanu Lidia Simona, Cutaru Eugenia, U.A., L.C., G.B., P.A. si L.G., pentru o durata de 30 de zile, de la data de 13.01.2023 la data de 11.02.2023 inclusiv. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea propunerii de prelungire a masurii preventive raman in sarcina statului.

Respinge ca nefondata cererea de inlocuire a masurii preventive a arestului preventiv formulata de inculpata Cutaru Eugenia. Obliga inculpata la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat”, se arata in decizia pronuntata de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, pe 6 ianuarie.

Conform deciziei, cei sapte inculpati pot face contestatie la masura arestarii in termen de 48 de ore de la comunicare.

Procurorii DNA au deschis un dosar penal care vizeaza fapte de coruptie in care sunt implicate doua cabinete notariale din Bucuresti. Timp de mai multi ani, intre 2019 si 2022, cei doi notari, Lidia Simona Seceleanu si Eugenia Cutaru, ar fi eliberat certificate de mostenitor, precum si a altor acte care atestau in fals dreptul de proprietate asupra unor imobile din Capitala. Este vorba despre imobile nerevendicate sau care au apartinut unor persoane fara mostenitori. Potrivit procurorilor, dupa ce erau preluate de falsii mostenitori, imobilele erau vandute, la pretul pietei.

Notarii publici sunt acuzati de luare de mita si fals intelectual, iar cele cinci persoane fizice de complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz in serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la abuz in serviciu sau uz de fals.

Concret, Lidia-Simona Seceleanu, in calitate de notar public, la instigarea si cu complicitatea unor alte persoane (printre care si cele retinute in prezenta cauza – doua fiind angajate la cabinetul notarului) ar fi eliberat in mod nelegal peste 19 certificate de mostenitor care atestau in fals ca beneficiarii acestora erau singurii mostenitori ai unor imobile, precum si alte documente (contracte de cesiune, contracte de vanzare cumparare) prin care, in mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane sa achizitioneze terenuri, sa instraineze parti sociale pe care le detineau in cadrul diverselor societati comerciale, etc. In doua dintre cazuri, Lidia-Simona Seceleanu ar fi primit de la o persoana, prin intermediar, suma de 2.000 euro pentru a elibera doua astfel de certificate de mostenitor ce vizau doua apartamente din Bucuresti”, au aratat procurorii DNA intr-un comunicat de presa. (V.E.)

Leave a Reply