Dineu cu prosti! O comedie savuroasa, in regia lui Ion Caramitru si cu Horatiu Malaele in prim-plan, deschide anul spectacolelor de teatru in Timisoara

Noul an se arata generos cu spectatorii timisoreni pe care la teatru ii atrag vedetele! Un prim eveniment cu actori celebri, productie a Teatrului National Bucuresti, aduce publicul, in 9 si in 10 ianuarie 2023, la Dineu cu prosti, de la ora 20, in sala Operei Nationale Romane Timisoara.


Spectacolul, regizat de Ion Caramitru, ii are in distributie pe Horatiu Malaele, Mircea Rusu, Medeea Marinescu/Aylin Cadar, Alexandru Bindea/ Ovidiu Cuncea, Costina Cheyrouze/ Teodora Mares, Dorin Andone, Alexandru Georgescu, iar scenografia este creata de Florilena Popescu Farcasanu.

O comedie extrem de savuroasa, cu dialoguri inteligente si cu o distributie perfecta. Vreti sa va distrati, sa uitati de griji, sa va amuzati, sa radeti, si iar sa radeti? Atunci aceasta comedie bine construita, vie, alerta, memorabila, e o alegere ideala.

Dincolo de umorul impecabil dozat, de mecanica rasului in care Francis Veber, autorul piesei, e un maestru de neintrecut, in care gag-ul isi regaseste adevarata conditie si apare exact in clipa in care-l astepti, textul are subtile resorturi psihologice, e un mic, dar admirabil pseudobestiar al naturii umane. Francis Veber are marele talent de a scrie niste fabule bine impanate cu lovituri de teatru.

Regizor, dramaturg si scenarist francez,  el a debutat cu comedii gen farsa in anii ’70. Fiu al unei familii de scriitori, in a carui „dinastie” artistica  ii regasim pe celebrii Tristan Bernard si Pierre-Gilles Veber (autorul filmului Fanfan La Tulipe), si pe Catherine Veber, Francis Veber a lucrat ca jurnalist, dedicandu-se apoi cu pasiune scenariilor pentru comedii. Primul succes important a fost filmul cunoscut si de publicul nostru, Marele blond, cu Pierre Richard, in 1972.

A colaborat cu regizorul Edouard Molinaro, pentru L’Emmerdeur (1973), in care i-am vazut pe Jacques Brel si Lino Ventura. Cu acelasi succes i se joaca, in acelasi an, Le Magnifique, cu Jean Paul Belmondo. I se datoreaza marele succes al filmului La Cage Aux Folles (cu Ugo Tognazzi si Michel Serrault), care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu.

Debutul lui ca regizor s-a consemnat in 1976, cu comedia-drama Le Jouet, pentru care a scris si scenariul. Un alt film, Les Fugitifs, a fost de asemenea adaptat in America, dar, de aceasta data, Francis Veber l-a regizat el insusi.

Veber a lucrat pe ambele tarmuri ale Atlanticului ca scenarist si regizor. In 1998, a avut un mare succes international cu Le Diner de Cons / The Dinner Game / Dineu cu prosti. Pentru acest film, vizionat de peste noua milioane de francezi, realizat dupa comedia scrisa de el in 1993, Veber a fost nominalizat la premiul César pentru cel mai bun regizor si a primit acest prestigios premiu pentru categoria cel mai bun scenariu. Jacques Villeret (interpretul lui François Pignon) a primit premiul pentru cel mai bun actor, iar Daniel Prévost, premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar.

Creatiile lui, in care cruzimea se impleteste cu blandetea, se bucura de un mare succes de public. Veber stapaneste arta de a dibui personaje simple, dar pline de contradictii, care ne seamana atat de bine cand el le adauga acea tusa de candoare, de naivitate, de stangacie, pe care le face sa evolueze in situatii dificile, creand astfel comicul de situatie de care spectatorii nu se mai satura. Bilete: ticketstore.ro si la Agentia Operei din Timisoara. (I.P>)

 

Leave a Reply