Puls VALUTAR. Ratele romanilor cresc din nou, dupa decizia BNR de a majora dobanda de referinta la 7%

Mentinerea inflatiei anuale peste 16% (16,76% in noiembrie) a impus bancii centrale o noua majorare a dobanzii de politica monetara.


BNR a majorat in prima sedinta din acest an a Consiliului sau de Administratie rata de referinta de la 6,75 la 7%, nivel care ar reprezenta in opinia majoritatii analistilor varful pentru acest an.

Prima reactie din piata dupa publicarea hotararii BNR a fost cea de depreciere a leului, cotatia euro crescand pana la 4,936, fata de culoarul 4,924 – 4,932 din cea mare parte a sedintei de tranzactionare. Aceasta a facut ca media monedei unice sa creasca marginal de la 4,9252 la 4,9253 lei.

In comunicatul de presa care a urmat sedintei BNR se arata „leul a manifestat o tendinta de apreciere fata de euro si in ultimele doua luni ale anului 2022″, pe fondul cresterii „atractivitatii relative a plasamentelor in moneda nationala (…) Totodata, in raport cu dolarul SUA, moneda nationala s-a intarit semnificativ, ca urmare a evolutiilor de pe pietele financiare internationale”.

Nivelul ridicat al dobanzii de referinta va mentine atractivitatea leului pentru investitorii in titluri de stat romanesti, in conditiile in care Finantele doresc sa se imprumute anul acesta cu circa 160 miliarde lei.

Pentru analistii BCR, cursul euro s-ar putea aprecia in decembrie pana la 5,05 lei, iar principalele presiuni „provin dinspre deficitul de cont curent mare care s-ar putea ajusta marginal in 2023 daca preturile energetice de import vor fi mai mici in medie fata de 2022″.

„Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au consemnat ajustari descendente graduale in noiembrie-decembrie 2022, pe fondul ameliorarii conditiilor lichiditatii”, se arata in comunicatul BNR, in conditiile in care bancile au plasat zilnic 10,9 miliarde lei prin facilitatea de depozit, pentru care au primit o dobanda de 5,75%. La aceasta s-a adaugat, in opinia analistilor, declansarea unui control al Consiliului Concurentei la cele 10 banci comerciale ale caror cotatii sunt folosite la calcularea indicilor ROBID si ROBOR.

Marti, indicii au stagnat. Cel la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, s-a oprit la 7,45%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 7,72%, iar cel la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase la nivel interbancar, la 8,03%.

Euro fluctua intre 1,0715 si 1,0752 dolari, maxime ale ultimelor sapte luni, iar cursul monedei americane a scazut de la 4,6151 la 4,5858 lei.

Media francului elvetian a coborat la 4,9798 lei, iar cea a lirei sterline la 5,5820 lei.

Uncia si-a temperat cresterea, iar pretul gramului de aur a scazut la 276,3782 lei. (R.G.)

NOTA: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply