DECORATIE. Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timisoara, distins cu Ordinul ”Meritul Cultural” in grad de Ofiter, Categoria Artele Spectacolului

Cu prilejul Zilei Culturii Nationale, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a conferit Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timisoara Ordinul ”Meritul Cultural” in grad de Ofiter, Categoria Artele Spectacolului. Distinctia i-a fost inmanata managerului Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timisoara, actorul Balázs Attila, in cadrul ceremoniei desfasurate astazi, 13 ianuarie 2023, la Palatul Cotroceni, Bucuresti.


”Arta dramatica, la fel ca intreaga cultura romaneasca, se bucura de importanta contributie a minoritatilor nationale. Ea isi gaseste expresia valoroasa in institutii si in proiectele acestora, precum cele ale Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timisoara”, a afirmat Klaus Iohannis, in alocutiunea rostita la festivitate.

Fondat in 1953, acum 70 de ani,  ca sectie profesionista in cadrul Teatrului de Stat din Timisoara, Teatrul Maghiar Csiky Gergely este nu doar un coagulant cultural al comunitatii, ci un vector de sens al principiilor multiculturale ce definesc Timisoara si Banatul, o scena durabila a europenitatii culturale, aflat in avanscena esteticii teatrale.

Mari creatori romani de teatru, precum Silviu Purcarete, Andrei Serban, Victor Ioan Frunza, au pus, alaturi de alti exceptionali artisti europeni, o amprenta valorica adanca in identitatea Teatrului Maghiar din Timisoara, iar programele sale internationale, precum prestigiosul Festival TESZT, sunt  elemente distincte in brandul cultural al Romaniei.

Astazi, mai mult ca oricand, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely isi asuma statutul de platforma a europenitatii teatrale in momentul istoric pretios al Timisoarei, de Capitala Culturala a Europei  2023.

”Totodata, am decis sa confer Inaltul Patronaj Programului Cultural Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii. La 16 ani de la prima Capitala Europeana a Culturii nominalizata in Romania, care a fost Sibiu, timisorenii vor dovedi, asa cum spune sloganul programului, ca pot sa-si lumineze orasul prin ei insisi, prin cultura si implicare comunitara”, a anuntat presedintele Romaniei in cadrul ceremoniei de decernare a distinctiilor.

In cadrul aceluiasi eveniment, au mai fost decorati Teatrul National ”Radu Stanca” Sibiu, Teatrul National „Targu Mures” – Compania Liviu Rebreanu,  Muzeul National Peles, Filarmonica ”Moldova” Iasi, pianista Axia Marinescu, artistul plastic Puiu Manu, criticul de film Irina – Margareta Nistor, dr. Florica Zaharia, teleasta Eugenia Voda, dirijorul  Iosif Prunner si directorul Romfilatelia, Cristina Popescu. (I.P.)

Leave a Reply