Cum au solutionat procurorii DIICOT un dosar privind furtul unui cont de Facebook. „Numarul de telefon folosit de faptuitor apartine Nigeriei”

Procurorii DIICOT Alba Iulia au deschis o ancheta privind furtul unui cont de Yahoo, Facebook si Instagram, dupa ce o femeie din oras a depus o plangere la parchet. Este vorba despre un caz sesizat la sfarsitul lunii octombrie a anului 2022, care a ajuns in atentia anchetatorilor.


In data de 16 ianuarie 2023, magistratii Tribunalului Alba au dat o decizie la confirmarea renuntarii la urmarirea penala, cerere formulata de procurorii DIICOT.

De asemenea, motivarea instantei a fost facuta publica, fiind disponibila pe portalul rejust.ro.

Potrivit documentului citat, ”persoana vatamata a reclamat faptul ca in data de 31.10.2022, persoane necunoscute au accesat fara drept contul sau Yahoo  ulterior schimband parola de acces si numarul de telefon asociat, fiindu-i restrictionat accesul, precum si conturile personale Facebook si Instagram”.

Aceasta a aratat ca dupa mai multe incercari de recuperare a conturilor si de resetare a parolei, a constatat folosirea numarului de telefon, adresa sa de e-mail fiind accesata de o alta persoana”, se arata in motivarea instantei.

In timpul anchetei, ”persoana vatamata, a pus la dispozitia organelor de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia capturi de ecran reprezentand notificarile primite pe adresa de e-mail din partea Instagram, Yahoo, respectiv Facebook.

In urma verificarilor efectuate in cauza, s-a stabilit ca numarul de telefon folosit de faptuitor, asociat adresei e-mail utilizata de persoana vatamata si conturilor acesteia de socializare, dupa restrictionarea accesului, a fost un numar ce apartine Nigeriei”, se mai arata in motivarea instantei.

De asemenea, pe parcursul urmaririi penale, persoana vatamata a declarat faptul ca a reusit recuperarea conturilor personale Facebook si Instagram, accesate fara drept de persoane necunoscute (foarte probabil din Nigeria-conform datelor informatice identificate) si nu mai doreste continuarea urmarii penale.

Drept urmare, atat procurorii cat si victima au cerut ca ancheta sa nu mai fie continuata.

In data de 16 ianuarie 2023, magistratii Tribunalului Alba au admis cererea de confirmare a renuntarii la urmarirea penala, iar dosarul a fost inchis. (V.E.)

Leave a Reply