FLAGRANT! Sefa de sectie de la Spitalul Judetean Suceava, retinuta in timp ce lua mita de la un pacient. A fost arestata preventiv pe 30 de zile

Sefa sectiei de Oncologie a Spitalului Judetean din Suceava, medicul Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestata prevenitiv, in aceasta seara, dupa ce a fost prinsa in flagrant in timp ce primea mita de la un bolnav. Tribunalul Suceava a emis un mandat de arestare pe 30 de zile pentru luare de mita in forma continuata.


Procurorii au probe ca, din primavara anului trecut, peste 60 de bolnavi de cancer ori rudele lor, i-au dat bani. Doctorita nu ar fi refuzat nici un cascaval bun ori un borcan de miere. Avea aceste pretentii, in conditiile in care anul trecut, a castigat de la stat si de la privat cate 25.000 de lei lunar.

Medicul in cauza conducea Sectia de oncologie a Spitalului Judetean din Suceava de circa doi ani, iar in grija sa erau toti pacientii din zona care sufera de cancer.

Procurorii spun ca au strans probe potrivit carora, din aprilie 2022 si pana acum, cadrul medical ar fi cerut si primit mita de la cel putin 64 de bolnavi ori de la rudele lor.

Totul a iesit la iveala dupa ce un pacient a facut reclamantie la Parchet. Acestuia i-ar fi cerut cateva sute de lei ca sa il ingrijeasca in sectia de oncologie.

Bolnavul s-ar fi plans si de faptul ca acelasi medic amana eliberarea retetelor si acordarea tratamentului pana cand primea o atentie.

„A pretins si a primit diferite sume de bani, respectiv intre 50 si 200 de lei, precum si 50 de euro, precum si alte bunuri, de la pacienti sau apartinatorii acestora, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, respectiv pentru indeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul si asistenta anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, a declarat Maria Crina Gretcan, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava.

Potrivit acestora, in doar o saptamana din luna decembrie a anului trecut, doctorita ar fi primit mita bani si bunuri de 62 de ori.

Procurorii i-au organizat sefei de sectie de la oncologie un flagrant si au prins-o cand lua bani de la un pacient. Apoi, i-au perchezitionat locuinta unde au gasit bani si diverse produse.

Pe langa sumele de bani, doctorita ar mai fi adunat de la pacienti sau rudele acestora si parfumuri, bauturi scumpe si alimente- printre care miere de albine, cascaval, cafea, bomboane de ciocolata si branza.

Conform ultimei sale declaratii de avere, din iunie 2022, Anca Ababneh Dumitrovici a avut un venit anual, in anul fiscal precedent, de 210.336 de lei, ca medic la Spitalul Judetean Suceava, 84.504 lei incasati ca persoana fizica autorizata (clinica), ceea ce inseamna 294.840 de lei, adica 24.570 de lei pe luna (aproape 5.000 de euro), in timp ce sotul sau, tot medic, a incasat 131.721 de lei de la spital si 88.200 de lei de la clinica.

Procurorii o acuza pe doctorita de luare de mita. Infractiunea se pedpseste cu pana la 10 ani de inchisoare si cu interzicerea exercitarii profesiei. (V.E.)

Leave a Reply