TVR a sesizat Parchetul, dupa ce seful delegatiei televiziunii publice la Campionatul Mondial din Qatar a traficat in interes propriu 712 bilete de intrare la meciuri

Conducerea Televiziunii Romane a anuntat, prin intermediul unui comunicat, ca facut plangere penala pe numele fostului sau angajat Cristian Oprean, fostul director achizitii in cadrul Redactiei Sport, coordonatorul delegatiei televiziunii publice la Campionatul Mondial din Qatar, care este acuzat ca a traficat in interes propriu nu mai putin de 712 bilete de intrare la meciurile Campionatului Mondial. Suma pe care a platit-o Oprean pentru cele 712 bilete: in jur de un milion de lei, adica peste 200.000 de euro.


Paradoxal, Oprean a vrut sa achizitioneze chiar mai multe bilete, mult peste cele 712. El a solicitat organizatorilor Campionatului Mondial, prin platforma la care avea acces in numele TVR, peste 820 de bilete. Mai mult de 100 i-au fost insa refuzate, probabil li s-a parut suspect si celor de la organizare. Cu cat a revandut aceste bilete, urmeaza sa stabileasca procurorii care se ocupa de caz.

De altfel, in documentul inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6, TVR a mentionat ca se constituie parte civila pentru recuperarea prejudiciului facut de Oprean. Mai cu seama ca Cristian Oprean nu avea mandat sa cumpere bilete in numele TVR, dar chiar asta a facut.

Intreaga negustorie a fost ascunsa conducerii TVR, care n-a beneficiat de niciun bilet (nici pentru angajatii proprii, nici pentru partenerii comerciali sau pentru actiuni de marketing adresate telespectatorilor). Toate biletele au fost valorificate de Oprean in interes personal. Dupa ce a iesit la iveala bisnitareala cu bilete la Campionatul Mondial din Qatar, Cristian Oprean a demisionat din Televiziunea Romana.

Iata comunicatul TVR:

„TVR a depus plangere penala in cazul biletelor achizitionate la Campionatul Mondial de Fotbal”

„Reprezentantii Televiziunii Romane au depus astazi, 17 ianuarie, o plangere penala privind modul in care au fost achizitionate si gestionate biletele oferite televiziunii publice, la preturi speciale, de organizatorul CM de Fotbal Qatar 2022, respectiv FIFA.

Initial, TVR a demarat o procedura de cercetare disciplinara in urma unor e-mailuri prin care un cetatean a reclamat faptul ca domnul Cristian Oprean, coordonatorul delegatiei televiziunii publice la Campionatul Mondial din Qatar, i-a vandut bilete pentru partida Franta – Maroc.

Tichetele erau marcate «ROTVR», acestea fiind destinate Televiziunii Romane, in calitate de broadcaster oficial al evenimentului pentru Romania, iar reclamantul nu a putut intra pe stadion din cauza conditiilor speciale in care biletele puteau fi folosite. De asemenea, cetateanul a reclamat faptul ca a platit o suma mult mai mare decat cea inscrisa pe bilete.

Intr-un interviu acordat ulterior, domnul Cristian Oprean a declarat ca a cumparat un numar de 64 de bilete la Campionatul Mondial «pentru prieteni», pentru «a ajuta». Totodata, coordonatorul delegatiei TVR la CM din Qatar a recunoscut ca nu a anuntat conducerea institutiei pentru ca «nu era nevoie» – in contextul in care aceste facilitati erau oferite Societatii Romane de Televiziune de catre FIFA prin intermediul EBU (European Broadcasting Union).

Cu toate acestea, ca urmare a consultarii portalului oficial pus la dispozitie de FIFA pentru comanda biletelor, reprezentantii TVR au aflat ca domnul Oprean a achizitionat in numele TVR, dar fara sa fie mandatat in acest sens, nu 64, ci 712 de tichete de acces la diferite partide ale CM de Fotbal 2022.

Prin actiunile sale, domnul Cristian Oprean si-a depasit atributiile de coordonator al delegatiei TVR la CM din Qatar si a abuzat de pozitia sa pentru a achizitiona si transmite altor persoane biletele emise de reprezentantii FIFA pentru SRTv.

La inceputul saptamanii trecute, domnul Oprean si-a inaintat demisia inainte ca cercetarea disciplinara demarata de conducerea TVR sa fie incheiata, motiv pentru care procedura interna a fost sistata.

In aceste conditii, managementul TVR a decis sesizarea organelor de urmarire penala.” (Carla Radulescu)

Leave a Reply