PREMIERA. In prezenta a mii de locuitori si de turisti, orasul maghiar Veszprem a devenit oficial prima Capitala Europeana a Culturii din 2023

Orasul maghiar Veszprem a devenit prima Capitala Europeana a Culturii din 2023, inaintea celorlalte doua orase care detin acest prestigios titlu, Timisoara si Elefsina, din Grecia, in urma unei festivitati grandioase, cum nu s-a mai vazut in aceasta parte a Ungariei.


Fantezia organizatorilor nu a avut limite, astfel ca, la lansarea oficiala a programului pregatit pentru acest an, toti locuitorii micului orasel de langa lacul Balaton au cantat, au dansat si s-au bucurat alaturi de miile de turisti care au invadat, in acest weekend, strazile primei Capitale Europene a Culturii din 2023. Un autentic revelion…

Ca un semn al interesului cu care publicul, din tara si din strainatate, a asteptat acest eveniment, toate spatiile de cazare din zona au fost arhipline, delegatia de jurnalisti si oameni de cultura din Timisoara fiind cazata la aproape 50 de kilometri, in orasul Szombathely.

In sincretismul festiv care a cucerit orasul, prezenta presedintei Ungariei, Novac Katalin, la ceremonia de lansare a programului capitalei culturale ar fi trecut neobservata, probabil, daca strazile din jurul pietei unde s-a amenjat principala scena a ceremoniei nu ar fi fost intesate de echipaje de politie. Orasul detine titlul impreuna cu intreaga zona rurala si urbana, peste 100 de Unitati Administrativ Teritoriale (UAT), din jurul lacului Balaton.

Potrivit directorul executiv al Asociatiei Timisoara – Capitala Europeana a Culturii, Ovidiu Megan, prezent si el la lansare, nu mai putin de 116 localitati sunt implicate in sustinerea financiara a celor aproape 3.000 de evenimente culturale care vor fi organizate in acest an, iar bugetul alocat pentru programul Veszprem Capitala Culturala este de 188 de milioane de euro, din care 183 milioane de euro – subventie de la stat. Adica, un buget de 3 ori mai mare decat cel al Timisoarei.

„Este un concept putin diferit de conceptul Timisoarei, Veszprem – Balaton Capitala Europeana a Culturii se adreseaza nu doar orasului Veszprem, ci intregii regiuni turistice. Conceptul este frumos, implica foarte multe localitati, peste 100 de UAT-uri care sunt implicate in acest proiect, si, cu siguranta, impactul acestui proiect nu se va rasfrange numai asupra orasului, ci asupra intregii regiuni. Au un concept interesant, s-au investit foarte multi bani in zona de infrastructura, bugetul investit aici, la Veszprem – Balaton, este cam de trei ori mai mare decat cel al Timisoarei, cu un suport destul de mare din partea guvernamentala, dar si a acelor entitati care s-au implicat in proiect”, a declarat Ovidiu Megan.

Pentru a lua pulsul ceremoniei, la marea lansare a participat si viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau, insotit de Ramona Latco, de la Centrul de Proiecte, care a raspuns cu amabilitate intrebarilor formulate de jurnalistii romani acreditati la eveniment.

Paradoxal, gazdele nu isi propun, la fel ca si Timisoara, o crestere spectaculoasa a numarului de turisti, ci, mai degraba, promovarea unei imagini accentuat pozitive pentru intreaga regiune, una care sa se resimta si peste ani. Orasul e inca in renovare, sunt 18 obiective majore care nu au fost finalizate, de abia acum se construiesc piste de biciclete care sa lege Veszprem de restul comunitatilor din zona si, mai ales, de Balaton.

Comisia Europeana, sociologii si specialisti care s-au focusat pe programe au calculat impactul acestui proiect, in medie, pe o perioada de 5 ani regiunile cresc mai repede, turismul creste cu 10 pana la 20%. Pandemia a afectat, nu stim cat va avea impact, iar de asta nu ne setam target-uri numerice, ci ne dorim sa prezentam regiunea.

Este o regiune necunoscuta turistilor, carora vrem sa le aratam ca este ca regiunea este foarte frumoasa. Target nu sunt doar maghiarii, ci toate tarile care sunt la distante scurte de noi. Le vom crea facilitati, pentru a veni sa ne viziteze zona”, a spus Tibor Navracsics, ministrul Dezvoltarii Regionale de la Budapesta.

De asemenea, primarul Veszpremului, Gyula Horga, la conferinta de presa care a precedat lansarea oficiala a Capitalei Culturale, si-a exprimat convingerea ca programul pregatit de organizatorii maghiari va deveni un model de buna practica pentru urmatoarele capitale culturale ale Europei.

”Cei patru ani de pregatire au fost ca o bursa, a fost o perioada de pregatire. In Europa nu sunt doua capitale culturale identice, fiecare are un alt program, dar cu toti vrem sa contribuim la comunitatea care este formata din capitala culturala. Sper ca programul nostru sa fie atat de calitativ incat sa ofere la randul lor know-how viitoarelor orase ce vor fi capitale culturale”, a declarat Gyula Horga.

Regiunea din jurul Veszpremului se caracterizeaza printr-un boom al turismului in timpul sezonului de varf din mai pana in octombrie, dar majoritatea municipalitatilor sunt fortate sa devina latente in extrasezon. Cu toate acestea, Capitala ofera rezidentilor si vizitatorilor o gama larga de activitati gratuite pe tot parcursul anului, facand un consum cultural de calitate accesibil tuturor.

In acest scop, in unele municipalitati din regiune au fost infiintate Centre CultureNet, care ofera activitati culturale pentru comunitatile locale pe tot parcursul anului. O initiativa de revitalizare a centrului orasului Veszprém a dus la viata mai multe spatii goale din centrul orasului, oferind intalniri, muzica, gastronomie si oportunitati de recreere pentru localnici si vizitatori.

Pe langa ca detine titlul ECoC in 2023, Veszprém detine si titlul UNESCO – Orasul Muzicii, care a fost acordat in 2019 pentru angajamentul sau de decenii fata de cunostintele muzicale bogate, toate formele de creare a muzicii si educatia muzicala. Aceste teme sunt, de asemenea, prioritare in programul VEB2023 ECoC. Cel putin un festival de muzica va avea loc aproape in fiecare luna pe parcursul anului. De la blues la muzica corala, de la muzica populara la festivalul Chaconne, muzica clasica, jazz si muzica de strada. Practic, in aceasta perioada rece, pe fiecare strada a fost montat cate un iglu, unde artistii isi pot pune in valoare talentul muzical… (G.I.)

Foto: Toroczkai Tibor – Veszprem ECoC 2023

Leave a Reply