Kunsthalle Bega! Proiectul „Adina Pintilie: Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului”, in deschiderea oficiala Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii (P)

Dupa ce a reprezentat cu succes Romania la cea de-a 59-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului”, al artistei si regizoarei Adina Pintilie, va fi prezentat in premiera in Romania, la Kunsthalle Bega (strada Circumvalatiunii nr. 10, Timisoara), in deschiderea oficiala a programului „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”.


La evenimentul de deschidere (17-19 Februarie 2023) vor fi prezenti artista Adina Pintilie, alaturi de curatorii Cosmin Costinas, Viktor Neumann, protagonistii Hermann Müller si Dirk Lange si producatoarea creativa Bianca Oana.

Desemnata sa reprezinte Romania la Bienala de Arta de la Venetia in 2022, expozitia „Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului”, prezentata in Pavilionul Romaniei in perioada 23 aprilie – 27 noiembrie, a fost adaptata spatiului alternativ de arta Kunsthalle Bega din Timisoara de catre artistul Bogdan Rata impreuna cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftarache si designerul de lumini Razvan Pascu.

Alina Cristescu, Kunsthalle Bega, afirma: „Pentru noi reprezinta o mare onoare increderea acordata de Adina Pintilie, ale carei esente umane si artistice ne-au cucerit din primul moment, de a co-produce si prezenta publicului timisorean cel mai nou proiect «Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului» la Kunsthalle Bega.”

De asemenea, miercuri, 25 ianuarie a fost lansat Programul de Mediere culturala pentru tineri cercetatori si studenti care sa asiste vizitatorii pe toata durata expozitiei „Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului”. Acest program este realizat in parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin si coordonat de Larisa Oancea (istoric de arta si cercetator) si Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare si Educatie Culturala al HKW Berlin).

Tinerii alesi vor avea importantul rol de a asigura, pe de o parte, procesul de mediere a continutului expozitional in relatie cu publicul vizitator al expozitiei, si pe de alta parte, de a extinde si aprofunda cercetarea artistica despre intimitate si corporalitate care a dat nastere proiectului.

„Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului”/„You Are Another Me A Cathedral of the Body” prezinta in premiera lucrari noi ale artistei Adina Pintilie – o instalatie multi-media si o sculptura cinematografica. Pentru editia din 2022 a Bienalei de Arta de la Venetia, artista a reimaginat Pavilionul incarcat de istorie al Romaniei ca pe o „catedrala” contemporana, care incurajeaza deschiderea catre experiente diverse ale corporalitatii si viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilitati de a vedea, de a gandi si de a relationa, ce destabilizeaza retoricile vizuale si politicile conventionale ale privirii, generand perspective noi si experiente transformatoare.

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astazi, corpul a redevenit un «camp de lupta» al ideologiilor, un pretext pentru anxietati culturale si politice, duse la extrem de declansarea recenta a unui razboi atroce pe continentul european, motivat de o ideologie nationalista si conservatoare, precum si de intoleranta extrema si de etos fascist. In mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din intreaga lume, accelerate si de pandemie, Pintilie isi imagineaza un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart si inlocuirea lor cu afectiune si devotament reciproc.”

„Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului” s-a bucurat de un ecou deosebit in presa internationala, care l-a inclus in clasamente si articole ce vizeaza cele mai apreciate participari nationale la ultima editie a Bienalei. Publicatii de referinta din lumea artelor vizuale au mentionat atentia deosebita de care s-a bucurat proiectul pe scena internationala.  Gasiti mai multe detalii despre ecourile proiectului in mass-media internationala in sectiunea Press Coverage a website-ului www.cathedralofthebody.com.

Expozitia „Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului” poate fi vizitata la Kunsthalle Bega in perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023. Apoi isi va continua traseul expozitional international si va fi prezentata in Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (Octombrie 2023 – Februarie 2024 ).

Un proiect produs de: Manekino Film, Asociatia Culturala Manekino, Kunsthalle Bega si Fundatia Calina, Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara. (I.P.)

Leave a Reply