Scrisoare de sustinere pentru medicul spagar de la Spitalul Judetean din Suceava! “Nu credem ca poate fi vorba de luare de mita sau primire de foloase necuvenite”

Medicii care lucreaza la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava au semnat un memoriu de sustinere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh, acuzata ca a primit mita de la 62 de pacienti. In documentul transmis Curtii de Apel Suceava, si semnat de 96 de medici, acestia arata ca primirea de daruri de la pacienti nu reprezinta luare de mita atunci doctorul nu conditioneaza actul medical.


O astfel de perceptie, ilegala, nu doar imorala, a dus la perpetuarea cutumei plicului in sistemul medical, au raspuns judecatorii. Initiatorul memoriului este chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc.

Dupa arestarea doctoritei Anca Dumitrovici Ababneh, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava, 96 de medici din cadrul unitatii medicale au semnat un memoriu de sustinere a colegei, acuzata ca a primit mita de la 62 de pacienti. Informatia apare in motivarea hotararii, comunicata marti, de catre Curtea de Apel Suceava. Memoriul a fost inaintat de avocatii doctoritei instantei de apel chiar inainte de judecarea contestatiei, programata pe 26 ianuarie. Anca Dumitrovici Ababneh fusese arestata de Tribunalul Suceava pentru luare de mita in forma continuata pe 20 ianuarie.

„Eventualele daruri din partea pacientilor, daca intr-adevar acestea exista, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunostinta din partea acestora, luand in considerare efortul si seriozitatea depuse in salvarea vietilor lor. Nu credem ca poate fi vorba de luare de mita sau primire de foloase necuvenite”, se arata in memoriul semnat de cei 96 de medici.

Judecatori: Opinia medicilor din apel este contrara legii

Argumentul medicilor de la Suceava a fost criticat de cei doi judecatori de drepturi si libertati ai Curtii de Apel Suceava, care au judecat contestatia. Magistratii au subliniat ca medicii din sistemul de sanatate public sunt retribuiti lunar cu un salariu asigurat de la bugetul de stat, astfel incat nu trebuie recompensati suplimentar de pacient. Mai mult, instanta a subliniat ca fata de alte categorii de functionari publici, medicul din sistemul de sanatate public poate obtine venituri suplimentare din derularea unor activitati profesionale si in sistemul de sanatate privat.

O astfel de opinie este contrara legii penale, asa cum s-a aratat in considerentele prezentei incheieri, astfel incat orice pacient care ofera bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, in legatura cu asistenta medicala primita, se expun pe ei insisi raspunderii penale pentru infractiunea de dare de mita.

In mod similar, medicii din sistemul public de stat care primesc de la pacienti bani sau cadouri, ca o recompensa pentru asistenta medicala acordata pacientilor, se expun raspunderii penale pentru savarsirea infractiunii de luare de mita”, a argumentat instanta de apel. (I.P.)

Leave a Reply