„Gandeste verde. Cultura dezvoltarii urbane durabile”. Universitatea Politehnica Timisoara promoveaza cultura ecologica in randul tinerilor

Universitatea Politehnica Timisoara este o institutie care, prin misiunea sa, serveste, inca de la infiintare, dezvoltarii  culturii urbane a orasului de pe Bega. Unul din multele proiectele pe care UPT le implementeza in 2023 este „Gandeste verde. Cultura dezvoltarii urbane durabile” (Think green. The culture of sustainable urban development), coordonat de dr. ing. Rares Halbac-Cotoara-Zamfir si in colaborare cu doua institutii din Norvegia – Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO), respectiv College of Green Development (HGUt).


Principalului obiectiv al initiativei este organizarea unei campanii cuprinzatoare de diseminare si informare a tinerilor, pentru a promova rolul culturii ecologice/ spatiilor verzi in dezvoltarea durabila a zonelor urbane.

Acesta va fi asigurat prin implementarea unei serii de activitati la Timisoara, precum: organizarea unei scoli de vara (iunie – iulie 2023) pentru 100 de copii/elevi, axata pe concepte precum cetatenia de mediu, dezvoltare personala in scopul promovarii valorilor comunitare, dezvoltarea atitudinilor adecvate pentru mediu si dezvoltare urbana, organizarea unei conferinte internationale intitulata: Cultura dezvoltarii urbane ecologice durabile – provocari tehnice, sociale si de mediu, respectiv a unui seminar cu tema Solutii bazate pe natura vs solutii tehnice in dezvoltarea urbana durabila. Sinergii si compromisuri (ambele programate pentru perioada septembrie – octombrie 2023).

Tari precum Norvegia au dezvoltat si implementat in ultimele decenii politici extinse pentru a promova valorile de mediu ca instrumente indispensabile in dezvoltarea durabila.

Aceste politici trebuie transferate in tari precum Romania in contextul in care, in ultimii ani, dezvoltarea oraselor a fost in detrimentul zonelor verzi, prin promovarea unor strategii care au condus la transformarea unor spatii verzi extinse in ceea ce numim zone gri.

Institutiile participante la acest proiect vor contribui astfel la punerea bazelor unui parteneriat pe termen lung care sa urmareasca dezvoltarea cooperarii in domeniul culturii dezvoltarii urbane durabile, imbunatatirea cunostintelor privind sinergiile dintre domenii precum cultura, educatia, mediul, inginerie si promovarea contributiei culturii ecologice.

Un rezultat important al acestei cooperari va fi realizarea unei brosuri intitulata: „Rolul educatiei pentru mediu si al psihologiei mediului in dezvoltarea zonelor urbane durabile”. In contextul acestei initiative cultura joaca un rol cheie in realizarea dezvoltarii urbane durabile, in special prin eforturi sporite de a proteja si de conserva patrimoniul verde al oraselor.

Institutiile de invatamant, si nu numai, au capacitatea de a oferi cadrul educational pentru promovarea efectiva a culturii ca pilon indispensabil al dezvoltarii urbane durabile. Un numar de peste 200 persoane (copii si persoane adulte) vor fi implicate active in implementarea acestei initiative bilaterale.

In perioada 30 ianuarie – 2 februarie a.c., echipa de proiect din partea UPT a efectuat o deplasare la partenerii norvegieni din  Norvegia, cu scopul unui transfer de expertiza de la expertii norvegieni, in vederea implementarii in cele mai competitive standarde ale activitatilor programate in Timisoara.

Proiectul Think green. The culture of sustainable urban development beneficiaza de un grant in valoare de 50.673 euro din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin graturile SEE si Norvegiene.

Granturile SEE si norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei pentru o Europa verde, competitiva si incluziva. Sunt doua obiective generale: reducerea disparitatilor economice si sociale in Europa si consolidarea relatiilor bilaterale intre statele donatoare si 15 state UE din centrul si sudul Europei si statele baltice.

Cele trei state donatoare coopereaza indeaproape cu UE in baza Acordului privind Spatiul Economic European (SEE). Intre 1994 si 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE si norvegiene se ridica la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org  si www.eeagrants.ro

La mijlocul lunii februarie, alta echipa de experti UPT va avea o deplasare in Bryne, la HGUt, in vederea implementarii proiectului Capitalizing on urban culture by promoting cultural heritage and cultural entrepreneurship – alt proiect finantat cu fonduri SEE si Norvegiene prin acelasi apel ,,Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023”. (I.P.)

Leave a Reply