Parada marionetelor uriase de la Veszprem, Ungaria, la lansarea oficiala a Programului Cultural Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023

Asociatia PROTESZT aduce la Timisoara o parada de marionete mari create in mod special pentru lansarea oficiala a Programului Cultural Veszprém-Balaton 2023. Parada si spectacolul nonverbal vor avea loc in 19 februarie 2023, de doua ori: de la 12, pe traseul strada Alba Iulia – Piata Libertatii, iar de la 18, in Parcul Dacia.


Orasul Veszprém din Ungaria a fost numit Capitala Culturala Europeana pentru anul 2023 alaturi de Timisoara si Elefsina, iar Teatrul de Papusi Kabóca din Veszprém si Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara s-au angajat in realizarea mai multor proiecte comune, printre care un spectacol stradal cu papusi mari.

Spectacolul „Flow – Sub apa!” a avut premiera, in 20 ianuarie, la lansarea oficiala a Programului Cultural Veszprém – Balaton 2023 in interpretarea papusarilor Teatrului de Papusi Kabóca.

Lor li se vor alatura papusarii Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely pentru un workshop comun, in data de 18 februarie, la Timisoara, urmand ca in 19 februarie ambele trupe sa interpreteze un spectacol nonverbal, cu doua reprezentatii: de la 12, pe traseul strada Alba Iulia-Piata Libertatii, iar, de la 18, in Parcul Dacia. Accesul publicului este liber.

Parada marionetelor va include vietati acvatice stilizate, care sunt prezente si in zona lacului Balaton (purice de apa, tardigrada, broasca, vierme, polip, peste, meduza, sarpe-dragon, larva). O parte din marionete au fost realizate de catre specialistii de la Universitatea de Arta si Design Moholy-Nagy din Budapesta, iar una este conceputa de Albert Alpár, scenograful Teatrului Maghiar din Timisoara.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

PROTESZT este o asociatie non-profit, infiintata in 2014, care implementeaza proiecte culturale, educative, sportive, umanitare in Timisoara si regiune. (I.P.)

Sursa foto: veszpremkukac.hu

Leave a Reply