Ministrul Culturii critica decizia presedintelui Klaus Iohannis de a nu participa la deschiderea oficiala a programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii

Ministerul Culturii, Lucian Romascanu, a criticat, azi, intr-o conferinta de presa tinuta la sediul PSD, decizia presedintelui Klaus Iohannis de a nu participa la deschiderea oficiala a Capitalei Europene a Culturii, de la Timisoara. Cand Sibiul a avut deschiderea CCE, Iohannis era primar, iar presedintele de atunci a participat.


„Nu vreau sa fac foarte multa politica. Asemenea tipuri de evenimente nu ar trebui sa fie lipsite de prezenta responsabililor guvernamenali sau prezidentiali de la cel mai inalt nivel, pentru ca este totusi un eveniment extrem de important”, spune Lucian Romasacanu.

El afirma ca premierul Nicolae Ciuca va fi prezent, iar Administratia Prezidentiala va fi reprezentata de consilierul pe probleme de cultura, Sergiu Nistor.

„Domnul Iohannis mi-as dori sa vina. Nu vreau sa fiu critic, dar poate ca se intelege din faptul ca mi-as dori, pusa la conditional optativ, e un soi de dezamagire. Mi-ar fi placut sa fie, mai ales ca a fost primar cand am avut prima capitala culturala de succes la Sibiu”, incheie ministrul Culturii.

Evenimentul „Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007” a debutat pe 1 ianuarie 2007, in prezenta presedintelui de atunci, Traian Basescu, si a premierului Calin Popescu Tariceanu, printr-un concert simfonic pentru oficiali si invitati si printr-o serie de manifestari artistice si pirotehnice, in Piata Mare din Sibiu, la care au asistat peste 40.000 de oameni. Primar al Sibiului era atunci actualul presedinte al tarii, Klaus Iohannis.

Peste 100 de oficiali de rang inalt din 41 de tari vor fi prezenti la Timisoara in weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie 2023.

Casa Regala a Romaniei va fi reprezentata de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane si Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei.

Comisarul european Adina Valean va inmana orasului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acorda capitalelor europene ale culturii.

Invitatii vor participa la un concert festiv la Palatul Culturii, iar apoi se vor alatura evenimentului principal din Piata Unirii, „Sarbatorim Deschiderea”, la care sunt asteptati pana la 15.000 timisoreni si vizitatori. (I.P.)

 

Leave a Reply