Turnul cu flori din centrul Timisoare si-a deschis portile pentru jurnalisti. Schela de metal care a costat 350.000 de euro „oscileaza” si cand nu este cutremur

Turnul cu flori sau gradina verticala, cum i se mai spune, din centrul Timisoarei si-a deschis portile, in sfarsit, pentru reprezetantii mass-media, dupa ce, in ultima vreme, criticile nu au mai contenit, pe retele de socializare. Organizatorii proiectului „Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara (The Nursery. 1306 plants for Timisoara)” le-au prezentat jurnalistilor, joi, 16 februarie, constructia la care se lucreaza de cateva saptamani in centru.


Asa cum transmiteau inca de la inceput cei de la OAR Timis, scopul „schelei” sau „gradinii suspendate”, dupa cum a mai fost numita aceasta, este de „a observa piata dintr-o perspectiva noua”.

Reprezentantii OAR Timis au dat mai multe detalii despre proiectul pentru care au castigat o finantare de 1,7 milioane de lei de la Centrul de Proiecte intr-o postare pe retelele de socializare. Acum, s-au cam reluat aceleasi idei.

Cosmina Goagea (curator al Centrului de Proiecte), Alexandra Trofin (OAR Timis), Alfredo Leirda (membru al echipei catalane de arhitectura Maio Architects) si Victor Popovici (Studio Normandic) au vorbit mai mult despre partea tehnica a instalatiei, iar Alexandru Ciobota (Studio Peisaj) a vorbit despre plante si natura, in general. Toti au atins si partea culturala a proiectului.

Pe scurt, s-a mentionat din nou de ce a fost aleasa Piata Victoriei pentru instalarea „pepinierei”, ce vor putea vedea timisorenii si turisti care indraznesc sa urce pe schela, despre finantarea venita de la primarie, prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitectilor din Romania si Banca Transilvania, etc.

Ce ar fi de mentionat ar fi ca, urcand pe schela, organizatorii atrag atentia ca pot fi simtite anumite „oscilatii”. Desi zilele trecute Renasterea Banatean scria despre faptul ca cele 75 de tone ale constructiei sunt „sprijinite pe bucatele de scandura”, organizatorii au spus ca nu este motiv de ingrijorare. Acele „oscilatii” ar fi normale, fiind folosite anumite materiale elastice. Joi, dupa turul cu presa, putem spune ca instalatia pare, la prima vedere, destul de solida. (E.T.)

Sursa: ziuadevest.ro

Leave a Reply