“Bransament cultural” la Uzina de Apa! Compania Aquatim isi aduce aportul la programul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii

Cu prilejul deschiderii anului cultural Timisoara 2023, sambata, 18 februarie, a debutat o manifestare culturala ampla numita metaforic “Bransament cultural”, la Uzina de Apa Industriala Aquatim, viitorul Muzeu al Apei, pentru locuitorii urbei.


Evenimentul va continua, duminica, 19 februarie, de la ora 11, cu un brunch cultural tot la Uzina de Apa de pe Calea Urseni.

Astfel, echipele Aquatim, in frunte cu Ilie Vlaicu, directorul companiei de apa, si jurnalistul Robert Serban, au desfasurat o conectare la literatura, istorie si natura. Evenimentul a avut mare succes, fiindca au participat foarte multi timisoreni, impreuna cu copiii lor.

Robert Serban a explicat de ce Aquatim a organizat acest important eveniment cultural: “E o manifestare premergatoare inaugurarii Muzeului Apei, care chiar in anul Timisoara 2023 – Capitala Culturala Europeana este darul pe care Aquatim il face comunitatii. Noi ne ocupam cu distributia de apa in Timis si de reteaua de canalizare, dar  fiind o firma puternica si avand constiinta apartenentei la comunitate, am hotarat ca acest obiectiv care este mostenit de la inaintasii nostri sa il introducem in circuitul cultural. E un loc spectaculos, este Uzina de Apa 1, care are o parte nefunctionala, dar care a fost conservata.

E in stil Secession si, avand trei cladiri impozante ne-am gandit ca acest spectacol pe care arhitectura il face sa se imbine cu cel pe care oamenii comunitatii il pot face. Asta incercam sa facem in a doua zi a deschiderii anului TM2023, un bransament cultural.

Asa l-am numit in mod plastic, si este destinat, in primul rand, copiilor, fiindca ei reprezinta principalul public pe care ni-l formam, dar este si pentru cetatenii care vor sa vada ce inseamna cititul, literatura si patrimoniul sau arhitectura veche, de fapt, ce inseamna relatia dintre noi, oamenii. Bransament cultural nu se refera neaparat la muzica, la balet sau la opera, ci  in primul rand la oameni. A te bransa cu celalalt, cu semenul, este cea mai frumoasa conexiune culturala pe care o poate face cineva”.

Cu acest prilej, Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a spus: “Pentru ca este debutul oficial al anului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, o manifestare cu totul deosebita pentru oras, Aquatim, ca parte a Timisoarei si ca o companie puternica si foarte serioasa care s-a dezvoltat alaturi de timisoreni, trebuia sa vina cu aportul ei fata de acest maret program care este Timisoara 2023.

Aici este Muzeul Apei, iar noi suntem obisnuiti sa facem bransamente de conducte, dar prin aceasta manifestare numita Bransament cultural incercam sa facem si legaturi intre oameni, intre vechi si nou, intre stiinta si cultura, intre arta si tehnica.

Vom organiza multe activitati culturale in 2023 dedicate tuturor categoriile de varsta. Copiii sunt un public foarte important, fiindca vom face la muzeul apei si educatie ecologica. Astfel, Aquatim va avea o contributie importanta pentru comunitate, asa cum si comunitatea a ajutat Aquatimul. E o simbioza care face bine tuturor…!” (I.P.)

Sursa: ziuadevest.ro

Leave a Reply