SOC! Medicul din Iasi retinut de procurori ar fi implantat la pacienti 238 de dispozitive medicale extrase din cadavre sau a caror sursa de provenienta nu se cunoaste

Medicul de la Spitalul Sf Spiridon din Iasi, care a fost retinut in cursul noptii de vineri spre sambata, ar fi implantat, in perioada 2017 – august 2022, un numar de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a caror sursa de provenienta nu se cunoaste. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre doctorul Nicolae Dan Tesloianu.


De asemenea, procurorii afirma ca o mare parte dintre aceste interventii „nu erau necesare”, fiind efectuate fie in urma unor „diagnostice fictive”, fie prin recomandarea anterioara a unor medicamente care sa provoace reactii de natura a conduce la simptomatologia specifica. Ar fi vorba de medicamentul Asta Neoton.

In acest dosar, sunt vizati in total sase medici si patru pacienti, arata un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), publicat sambata.

Doctorul de la spitalul Sf Spiridon din 1asi este acuzat de abuz in serviciu, in forma continuata, complicitate la continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente, si luare de mita. Acesta a fost retinut pentru 24 de ore cu propunere de arestare preventiva pentru o durata de 30 de zile, care a fost inaintata spre solutionare Tribunalului Bucuresti.

Acesta este acuzat de procurori ca „si-ar fi exercitat atributiile de serviciu, cu intentie, in mod defectuos, prin implantarea, in perioada 2017- august 2022, a unui numar de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a caror sursa de provenienta nu se cunoaste, ignorand riscul de a provoca pacientilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedand astfel la reutilizarea lor, desi acest lucru este interzis de legislatia primara”.

Procurorii noteaza ca „producatorii dispozitivelor medicale consemneaza pe ambalajul aparatelor interdictia reutilizarii acestora”.

Potrivit sursei citate, doctorul „a operationalizat o retea formata din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienti decedati, fara respectarea prevederilor legale si fara acordul, anterior decesului, al persoanelor in cauza sau al apartinatorilor”.

Ulterior, acesta ar fi executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fara a le inregistra in gestiunea spitalului (in lipsa unor documente de provenienta) si, in consecinta, fara a parcurge fluxul procedural intern, neexistand avize de conformitate din partea Ministerului Sanatatii, certificate de garantie si documente care sa ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

„O mare parte dintre interventiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienti decedati, derulate/recomandate de catre medic, nu erau necesare, procedandu-se la operationalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioara a unor medicamente care sa provoace reactii de natura a conduce la simptomatologia specifica”, mai sustin procurorii.

Tot in acest dosar, procurorii urmaresc penal alte cinci persoane fizice (inclusiv suspectul mentionat mai sus), avand calitatea de medici la spitalul din Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, precum si fata de alte patru persoane fizice, avand calitatea de pacienti, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita. Fata de unul dintre suspectii medici, procurorul a dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, cu obligatia de a nu mai exercita profesia de medic.

Cei cinci suspecti medici, cu ocazia exercitarii atributiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultatii de specialitate unor pacienti, ar fi primit diverse sume de bani, cu titlu de mita, pentru activitatile prestate. In ceea ce ii priveste pe cei patru suspecti pacienti, s-a retinut ca acestia ar fi oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mita pentru serviciile primite. (V.E.)

Sursa: G4Media

Leave a Reply