Chirurgul din Iasi care reimplanta stenturi extrase din cadavre, arestat preventiv! VEZI ce au descoperit politistii la perchezitie

In urma celor 24 de perchezitii efectuate, vineri, in dosarul unor doctori acuzati ca prelevau dispozitive medicale de la cadavre, pentru a le refolosi, politistii DIICOT au pus sub sechestru peste 100.000 de euro, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, dar si 36 de tablouri apartinand unor „pictori nationali de renume”.


In total, „au fost descoperiti si indisponibilizati 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvetieni, 3.500 de forinti, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri si 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace”.

De asemenea, 36 de tablouri apartinand unor pictori nationali de renume au fost ridicate si depuse la Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Muzeul de Arta, potrivit unui comunicat de presa al Politiei.

Procurorii sustin ca un medic de la spitalul Sf Spiridon din Iasi care a fost retinut in cursul noptii ar fi implantat, in perioada 2017 – august 2022, un numar de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a caror sursa de provenienta nu se cunoaste. Potrivit unor surse G4Media, este vorba despre doctorul Nicolae Dan Tesloianu. De asemenea, procurorii afirma ca o mare parte dintre aceste interventii „nu erau necesare”, fiind efectuate fie in urma unor „diagnostice fictive”, fie prin recomandarea anterioara a unor medicamente care sa provoace reactii de natura a conduce la simptomatologia specifica.

Totodata, in urma perchezitiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile si imobile, apartinand persoanelor cercetate, bunuri asupra carora urmeaza a se dispune masura asiguratorie a sechestrului.

Perchezitiile au avut loc in judetele Brasov (3), Iasi (20) si Neamt (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile persoa nelor fizice (9) presupus a fi implicate in activitatea infractionala sau la imobile detinute de acestea (5).

De asemenea, au fost efectuate perchezitii domiciliare la sediul unei primarii comunale (1), a unor unitati medicale – spitale (5) si la un O.N.G. (1).

Totodata, au fost efectuate 8 controale economice la sediile sociale si punctele de lucru ale unor societati comerciale si s-au pus in aplicare 4 ordonante prin care s-a dispus ridicarea de inscrisuri de la persoanele implicate in activitatea infractionala.

Din cercetari a rezultat suspiciunea rezonabila cu privire la savarsirea mai multor infractiuni de dare de mita, luare de mita si falsuri, savarsite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum si indicii cu privire la faptul ca aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe interventii chirurgicale, cu incalcarea procedurilor de lucru si a indicatiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace si defibrilatoare), care au afectat ori au pus in pericol integritatea corporala, sanatatea ori viata unor persoane, pacienti ai acestora.

De asemenea, au fost constatate incalcari ale prevederilor legale in domeniul constructiilor, cu privire la un imobil situat intr-o zona incadrata ca arie protejata. (V.E.)

Leave a Reply