Administratia Bazinala de Apa Banat, investitii de circa 44 milioane de euro in infrastructura de aparare impotriva inundatiilor

Administratia Bazinala de Apa (ABA) Banat are prevazute in planul de Investitii al acestui an, 12 lucrari care urmaresc marirea gradului de siguranta in exploatare a acumularilor existente, reducerea riscului de inundatii in vederea protejarii populatiei, a infrastructurii si a obiectivelor socio-economice localizate in zonele de risc, precum si protectia mediului si a  biodiversitatii prin masuri ecologice relevante si prin masuri pentru asigurarea debitului ecologic.


Sunt 6 lucrari de investitii cu finantare de la bugetul de stat si din surse proprii situate pe cursurile de apa: Timis, Bega, Oravita, Belareca si alte 6 lucrari de investitii cu finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Astfel, vor fi continuate lucrarile incepute in bazinele hidrografice: Bega, Cerna si Oravita, in vederea finalizarii acestora, lucrarile fiind realizate, ca procente, intre 66% – 76%:

  • Amenajare rau Bega si afluenti pe sectorul Curtea-Valea lui Liman, judetul Timis (realizare 66%)

  • Regularizare parau Belareca, judetul Caras-Severin (realizare 76%)

  • Refacerea lucrarilor calamitate la acumularea Oravita, judetul Caras-Severin (realizare 72%).

  • Pentru aceste lucrari, anul acesta sunt necesare circa 9 milioane lei.

Lucrarea “Aparare impotriva inundatiilor a municipiului Caransebes, zona Aeroport – zona Caransebesul Nou, judet Caras-Severin” are deja demarate procedurile pentru exproprierea terenurilor necesare amplasarii lucrarilor. Pasul urmator este sa se obtina toate avizele necesare demararii lucrarilor.

Alte 2 proiecte noi, cu scopul apararii impotriva inundatiilor in vederea protejarii populatiei, vor putea incepe procedurile de achizitii pentru  executia lucrarilor:

  • Sistem de evacuare ape din incinta indiguita la Remetea Poganici, judetul Caras-Severin

  • Consolidare si reprofilare rau Timis, pe sectorul Lugoj-frontiera Serbia, judetul Timis

Valoarea estimata a investitiei pentru aceste servicii de achizitie este de circa 31 milioane de lei.

La 3 lucrari propuse spre finantare prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNNR) sunt demarate procedurile de achizitie pentru serviciile de asistenta tehnica de proiectare, in urma carora se vor stabili solutiile tehnice cele mai eficiente si estimarea financiara a acestora:

  • Imbunatatirea conditiilor de functionare in siguranta a Nodului Hidrotehnic Costei, judetul Timis

  • Imbunatatirea conditiilor de functionare in siguranta a Acumularii Surduc, judetul Timis

  • Asigurarea atenuarii si tranzitarii in siguranta a volumelor de viitura pe raul Caras si afluenti pe tronsonul Ticvaniu Mare-frontiera Serbia, judetul Caras-Severin

“Pentru urmatoarele 3 proiecte care se afla in faza de pregatire documentatie, doar unul, respectiv traseul cicloturistic ce se va realiza pe coronamentul digului de aparare impotriva inundatiilor, pe malul stang al raului Timis, are contractul de finantare semnat intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Celelalte doua proiecte, care vor reabilita 25 km linii de aparare, sunt in faza de avizare documentatie, urmand ca apoi sa fie demarate procedurile de achizitii a serviciilor de expertiza tehnica si de proiectare”, a declarat Lucretia Bociort, directorul ABA Banat.

Este vorba despre proiectele:

  • Traseu cicloturistic dig rau Timis mal stang, tronson Albina – frontiera Serbia, judetul Timis

  • Reabilitarea liniilor de aparare mal stang si drept rau Bistra si afluenti, judetul Caras-Severin

  • Reabilitare linie de aparare existenta rau Nera, mal stang, la Socol, judetul Caras-Severin

Valoarea estimata a investitiilor finantate prin PNRR de care ar putea beneficia ABA Banat este de circa 44 milioane de euro cu TVA. (Administratia Bazinala de Apa Banat, Compartiment Relatii cu Presa)

 

 

Leave a Reply