Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, avocatul Augustin Zegrean, a pledat la Curtea de Apel Timisoara pentru aplicarea deciziilor CCR

Fostul presedinte al Curtii Constitutionalea Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a pledat, recent, la Curtea de Apel Timisoara, intr-un dosar penal in care Tribunalul Timis a refuzat sa puna in aplicare o decizie a CCR. Decizie despre care se stie ca este general obligatorie si toate autoritatile publice sunt obligate sa o respecte.


Sub pretextul ca deciziile CCR au putere numai pentru viitor, judecatoarea Sorina Lupsa, investita sa solutioneze dosarul DIICOT privind scandalul de la clubul de jocuri de noroc Champion, a ignorat ceea ce a statuat unica autoritate de jurisdictie constitutionala din Romania, si i-a condamnat pe inculpati la inchisoare, desi ar fi trebuit sa trimita dosarul la unitatea de parchet competenta.

A fost necesar ca judecatorii Anca Nacu si Ioan Nemes, de la Curtea de Apel Timisoara, sa puna in aplicare decizia CCR, chiar si la indemnul autorizat al avocatului Augustin Zegrean.

„In baza art. 281 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura penala, raportat la Deciziile Curtii Constitutionale ale Romaniei nr. 302/2017 si nr. 380/2021, constata nulitatea absoluta a Rechizitoriului nr. 84/P/2020 din data de 14.02.2020 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitatea Organizată si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, act intocmit dupa data de 14.02.2020 (data disjungerii cauzei prin Ordonanţa nr. 414/D/P/2019 din data de 14.02.2020). Trimite cauza la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara”, se mentioneaza in Decizia Penala nr. 44/A pronuntata, la termenul din 1 februarie, de Curtea de Apel Timisoara.

De remarcat faptul ca fostul presedinte al CCR a venit la Timisoara pentru a-l apara pe Ioan Stepanescu, patronul firmei de paza si protectie SPI, care a fost trimis in judecata in dosarul in care un taximetrist din Bucuresti, care a fraudat aparatele de joc si a prejudiciat cu zeci de mii de euro mai multe casinouri din Timisoara, a reclamat faptul ca a fost sechestrat si batut pentru a restitui banii „castigati” la clubul Champion.

„Prezenta in sala a fostului presedinte al Curtii Constitutionale, care a atras atentia ca deciziile CCR sunt obligatorii, a avut un rol important in decizia finala a instantei de apel. Este posibil ca Anca Nacu si Ioan Nemes sa fi constatat nulitatea absoluta a rechizitoriului DIICOT si fara prezenta maestrului Zegrean, dar, cu siguranta, aparitia sa in fata completului de judecata a dat greutate apelului nostru si a intarit convingerea judecatorilor ca iau o hotarare corecta”, spune avocatul Florin Kovacs.

Deocamdata, avocatii bodyguarzilor din dosarul Champion au refuzat o oferta de impacare venita din partea taximetristului Badea Dragos Adrian, inculpat in dosarul furtului din vila fiului lui Niculae Badalau, si au initiat o noua actiune care va fi solutionata de Inalta Curte de Casatiei si Justitie. (G.I.)

Foto: arhiva

Leave a Reply