Ultraj judiciar! Un batran de 70 de ani a fost trimis la inchisoare, dupa ce a amenintat cu moartea o judecatoare. “O sati distrugim familia!”

Curtea de Apel Cluj a decis sa trimita la inchisoare un batran in varsta de 70 de ani, din Maramures, care a fost gasit vinovat pentru ultraj judiciar. Mai exact, Gheorghe Stetco, cunoscut in localitatea de domiciliu, Borsa, pentru comportamentul agresiv, a fost condamnat la 1 an si 5 luni de inchisoare cu executare, dupa ce ar fi amenintat o judecatoare.


„La data de 07.04.2021, ora 10,48, inculpatul ar fi dispus martorului sa expedieze de la numarul de telefon (…) la numarul de telefon (…) apartinand Judecatoriei Sighetu Marmatiei, un inscris, presupus a fi redactat de inculpat, ce cuprindea, pe langa injurii si expresii obscene, amenintari adresate persoanei vatamate A.M.L., judecator in cadrul Judecatoriei Sighetu Marmatiei, si familiei sale, amenintarile avand, in esenta, urmatorul continut tehnoredactat:

„o sati distrugim familia… noapteti te urmarim, ata vom face praf sio pulbare tata familia… nici nu vai sti cad de facem pulbere si ceanusa si alta nacazuri taie si la foamilia tau stiam tat unde stai sio cunostium famela ta”, dupa ce, in prealabil, inculpatul ar fi scris olograf, pe acelasi document, in esenta, urmatorul mesaj:„… praf te facem”, in scop de intimidare sau razbunare fata de persoana vatamata, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu”, se mentioneaza in rechizitoriul intocmit de procurori.

Dosarul in care judecatoarea vizata a respins actiunea lui Gheorghe Stetco este cel in care se razboiesc, pentru mii de hectare de padure, composesoratele Borsa si Cisla. Urmare a amenintarii primite prin fax, judecatoarea de la Judecatoriei Sighetu Marmatiei a resimtit o stare de temere si a solicitat protectie din partea organelor de politie.

Astfel, incepand cu 07.04.2021, prin dispozitia sefului IPJ Maramures, stabilindu-se nivelul de risc mediu, victimei i s-a asigurat protectie, inclusiv familiei sale, in zona domiciliului si a locului de munca.

In aplicarea condamnarii la inchisoare cu executare, Curtea de Apel Cluj a tinut cont si de faptul ca, printr-o decizie penala pronuntata in 27.05.2022, aceeasi instanta a confirmat sentinta penala a Judecatoriei Baia Mare prin care Gheorghe Stetco a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, tot pentru ultraj judiciar.

Potrivit rechizitoriului, acesta ar fi expediat persoanei vatamate Valdman Istvan, avocat in Baroul Maramures, trei mesaje de tip SMS prin care i-a adresat amenintari cu acte de violenta si cu moartea, amenintarile fiind adresate in legatura cu exercitarea profesiei de avocat.

In aceste conditii, judecatorii Curtii de Apel Cluj au hotarat ca aplicarea pedepsei amenzii penale nu ar satisface exigentele individualizarii judiciare si scopul pedepsei, astfel ca au aplicat pedeapsa cu inchisoarea, orientata intre mediul si maximul legal. Adica, 1 an si 5 luni de inchisoare, pe care inculpatul Gheorghe Stetco o va executa in regim privativ de libertate. (G.I.)

Leave a Reply