FOTO / VIDEO Un nou cod rosu hidrologic in judetul Timis! 65 de elevi de la scoala din Rachita au fost evacuati, dupa ce apele revarsate ale Begai au ajuns in salile de curs

Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) a anuntat ca, din cauza viiturii de pe raul Bega, care se propaga, in prezent, in aval de statia hidrometrica Faget, s-a instituit un nou cod rosu de inundatii pe sectorul Faget – Balint, dupa cel din cursul diminetii, la statia hidrometrica Faget.


Echipele formate din hidrologi, formatii de interventie, angajati ai Sistemului hidrotehnic de la Lugoj sunt in teren pentru a monitoriza sectoarele indiguite vizate de avertizare si pentru a colabora cu ISU Banat pentru diminuarea efectelor inundatiilor. Se actioneaza pe doua sectoare: Faget – Balint, Balint – Bodo – Bethausen.

“Se actioneaza pentru completarea cu saci umpluti cu nisip a zonelor care prezinta sei pe digul (mal stang) al raului Bega, din dreptul localitatii Rachita. Simultan, acestia se pregatesc sa intervina cu o motopompa de debit mare, aflata in dotarea SGA Timis, in localitatea Bodo, care sa poata evacua apa care s-a acumulat in spatele digului din cauza scurgerilor de pe versanti si ai afluentilor  mici ai raului Bega. Pentru a evacua apa, se intervine cu mai multe motopompe de mare capacitate ale Inspectoratelor Judetene pentru Situatii de Urgenta, inclusiv din judetele limitrofe”, ne-a comunicat Sorina Neaga, de la Compartimentul Relatii cu Presa al ABA Banat.

De asemenea, se atrage atentia ca, In intervalul orar 20-22, se estimeaza ca va fi atins varful viiturii de pe raul Bega in zona Balint. Conform calculelor efectuate de specialistii ABA Banat, cota de pericol va fi depasita cu 20-40 cm.

Reamintim ca, in urma unei sedinte a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, s-a decis evacuarea a 65 de elevi dintr-o scoala gimnaziala Rachita, judetul Timis, dupa ce apele raului Bega au ajuns in salile de curs.

Avand in vederea revarsarea raului Bega pe o lungime de aproximativ 100 m, se actioneaza pentru consolidarea si inaltarea digului din zona localitatii Rachita.

Pompierii din cadrul Detasamentului Lugoj si Statiei Faget au fost solicitati sa intervina, pana in acest moment, pentru evacuarea apei din 9 gospodarii in comuna Rachita, evacuarea apei din 9 curti in orasul Faget si dintr-un adapost de animale, degajarea apei de pe drumul DJ 609 Cladova – Dubesti, degajarea apei de pe o strada din Municipiul Lugoj, consolidarea unui dig de aproximativ 100 m, in localitatea Rachita, evacuarea apei la un adapost de ovine in comuna Belint, evacuarea a 20 stupi de albine din apa, in Ohaba Lunga si alte lucrari. Se actioneaza cu un efectiv de 40 pompieri timiseni, 8 pompieri din cadrul ISU Arad si ISU Hunedoara, 6 voluntari din cadrul Primariei Dumbrava si 23 mijloace de interventie specifice.

𝐴𝑣𝑒𝑟𝑡𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒 ℎ𝑖𝑑𝑟𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑎‌ – Cod rosu – cresteri rapide de debite cu 𝑝𝑜𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑑𝑒𝑝𝑎‌𝑠‌𝑖𝑟𝑖 𝑎𝑙𝑒 cotelor de pericol, pe raul Bega – S.H. Faget si S.H. Balint se prelungeste in perioada 27 februarie 2023, ora 12 – 28 februarie, ora 08. (Vlad Enciu)

Leave a Reply