Inspector de la Directia Finantelor Publice Timisoara, trimis in judecata pentru luare de mita. Ar fi primit peste 50.000 de euro de la o firma la care a fost in control

Alexandru Taran, inspector superior la ANAF Timis, a fost trimis in judecata de DNA Timisoara pentru luare de mita, instigare la spalarea banilor in forma continuata si complicitate la evaziune fiscala.


In acelasi dosar va fi judecata si Nelica Danciu (foto 2), asociat si administrator al unei societati comerciale si administrator de fapt al unei altei societati comerciale, sub acuzatia de dare de mita, in forma continuata, evaziune fiscala si spalarea banilor, in forma continuata.

Alexandru Taranu, fiul unui cunoscut profesor de economie, Nicolae Taranu, a fost retinut, in luna octombrie 2022, de DNA pentru luare de mita si instigare la spalarea banilor, ambele in forma continuata, dar si complicitate la evaziune fiscala. In acest caz este implicat si tatal sau.

In rechizitoriu intocmit de procurorii DNA se arata ca: „in perioada iunie 2015-februarie 2016, inculpatul Taran Alexandru, in calitatea mentionata mai sus, ar fi pretins si primit, in mai multe transe, prin virament bancar si in numerar, suma totala de 276.000 de lei, cu titlu de mita, de la omul de afaceri cercetat sub control judiciar, in legatura cu efectuarea unui control la firma fiului sau, in urma caruia ar fi intocmit un raport de inspectie fiscala favorabil in baza caruia societatii comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 lei.

In realitate, inculpatul Taran Alexandru ar fi trebuit sa constate caracterul fictiv al unor operatiuni comerciale (servicii de consultanta si management fictive “efectuate” de SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, in valoare totala de 5.003.586 lei TVA inclus) si sa aplice prevederile legale care se impuneau.

Pentru a disimula adevarata provenienta a sumelor de bani primite cu titlu de mita, la instigarea functionarului public, ar fi fost incheiate trei contracte de consultanta fictive cu societatile comerciale detinute de persoane din familia inspectorului fiscal, in baza carora au fost platite in numerar sau transferate in cont sumele de bani.

O parte din suma de 276.000 de lei primita de inculpatul Taran Alexandru, cu titlul de mita, ar fi provenit din suma de 968.436 lei rambursata societatii in cauza ca urmare a controlului efectuat de inspectorul fiscal”.

In stare de libertate mai sunt cercetati si alte persoane fizice. Una este asociat si administrator al unei societati comerciale, fiul omului de afaceri cercetat sub control judiciar, care este cercetata pentru evaziune fiscala.

Administratorul SC TNG Management SRL, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de complicitate la luare de mita, in forma continuata si spalare a banilor, in forma continuata. Firma SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL este complice.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Timis s-a constituit parte civila. DNA Timisoara transmite ca a dispus masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. (V.E.)

Leave a Reply