Nicolae Robu, declaratie electorala dupa ce procurorii DNA l-au anuntat ca este suspect intr-un dosar de coruptie: “Daca voi fi reales primar al Timisoarei, voi darama acest duplex, cat si casa-bloc a Aidei Szilagyi

Fostul primar al municipiului Timisoara Nicolae Robu are calitatea de suspect intr-un dosar al DNA, dupa ce ar fi contrasemnat ilegal, ca edil, o autorizatie de constructie unui imobil, dupa ce aceasta fusese semnata de secretarul Primariei si arhitectul sef, afirma surse judiciare.


Nicolae Robu s-a prezentat, vineri, la sediul DNA Timisoara pentru a i se aduce la cunostinta calitatea de suspect in dosar, afirma sursel citate. El nu a facut nicio declaratie in fata procurorilor.

Imobilul a fost ridicat ilegal intr-un cartier din sudul orasului Timisoara.

Procurorii DNA au fost sesizati inca din anul 2018 de doi timisoreni care au observat ca in vecinatatea locuintelor lor se construieste un imobil de 60 de metri, conceput a gazdui 8 apartamente, insa in documente apare ca fiind un duplex.

DNA Timisoara a urmarirea penala fata de mai multi fosti angajati ai Primariei Timisoara, dar si fata de un arhitect, care este vizat de infractiunea de fals, care ar fi participat la emiterea unei autorizatii de construire ilegale.

In uma acestui abuz in serviciu, un dezvoltator imobiliar a ridicat un imobil de tip duplex, pe Strada Muncitorilor nr. 47, din cartierul Fratelia, dar care contine nu mai putin de opt unitati locative, fara a efectua studiul de insorire obligatoriu. In acest context, doi vecini, Voicu Caprita si Elisabet Hartl, au apelat la instantele de judecata si au obtinut anularea autorizatiei de construire.

La sfarsitul anului trecut, procurorii DNA Timisoara au inceput audierile in dosarul de abuz in serviciu, in care au calitatea de suspecti fostul primar Nicolae Robu, fostul arhitect-sef Sorin Ciurariu, fostul secretar al primariei Simona Dragoi, fosta sefa a Serviciului Autorizari si Certificari din cadrul Directiei Generale de Urbanism, Gabriela Borcsi, si fosta consiliera la acelasi serviciu, Lucretia Croitoru. Cercetat penal este si arhitectul Miron Suteu, care a semnat un memoriu in care precizeaza ca proiectul imobiliar respecta OMS 119/2014 privind asigurarea insoririi incaperilor de locuit din cladirile invecinate.

UPDATE:𝐀𝐒𝐓𝐀𝐙𝐈 𝐀𝐌 𝐅𝐎𝐒𝐓 𝐂𝐇𝐄𝐌𝐀𝐓 𝐋𝐀 𝐃𝐍𝐀 privitor la o Autorizatie de Constructie a unui duplex emisa in 2018, ajunsa intre timp anulata! Nu am dat nicio declaratie, voi studia mai intai dosarul cu pricina.

In orice caz, consider ca ceva normal cercetarea in circumstantele date, in vederea elucidarilor ce se impun. Nu-mi fac nicio grija in ce ma priveste, pentru ca eu, personal, n-am comis nici pe aceasta speta si nici pe altele nicio ilegalitate! Am fost permanent ultracorect si ultracinstit!

a Primar, am semnat zilnic o multime de documente, printre care si un numar important de autorizatii de constructie. Niciodata in cei 8 ani, nu am facut-o fara a avea in prealabil toate semnaturile aparatului de specialitate cerute de lege si de procedurile interne, drept garantie de legalitate si de conformitate sub toate aspectele. De altfel, fara aceste semnaturi, documentele nici nu ajungeau la mine la semnat, regula in acest sens la cabinetul meu fiind foarte stricta.

Ar fi o imposibilitate ca Primarul sa verifice personal legalitatea si conformitatea, pe de o parte pentru ca nu are expertiza in toate domeniile de activitate ale unei Primarii, pe de alta parte pentru ca si daca prin absurd ar avea, nu ar dispune de timpul fizic necesar. De aceea exista un aparat de specialitate, format din sute de persoane la o Primarie ca cea a Timisoarei. Primarul ar fi vinovat daca un document semnat de el contine o neregula daca el ar fi cerut acea neregula sau daca i s-ar fi spus de ea, i s-ar fi propus sa o accepte si el l-ar fi acceptat-o. Altminteri, ce vina sa aiba el?

In final, vreau sa fiu cat se poate de clar, ca expresie in plus a nevinovatiei mele: dat fiind ca am facut cunoscut ca voi candida in 2024 pentru un nou mandat de Primar, daca voi fi reales, voi demola atat acest “duplex”, cat si casa-bloc a d-nei Aida Szilagy -si orice alte constructii ilegale, in ipoteza ca asa ceva ar mai exista!-, evident, nu abuziv, ci in conditiile legii!”, a declarat Nicolae Robu, citat de ziuadevest.ro.

UPDATE: Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie -Serviciul Teritorial Timisoara au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii Nicolae Robu, la data faptei primar al municipiului Timisoara, Emilian-Sorin Ciurariu, la data faptei arhitect-sef al municipiului Timisoara, Gabriela-Violeta Borcsi, la data faptei sef serviciu in cadrul Directiei Generale de Urbanism si Dezvoltare Urbana si Lucretia Croitoru, la data faptei consilier in cadrul Directiei Generale de Urbanism si Dezvoltare Urbana, pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a aratat DNA, intr-un comunicat de presa transmis vineri.

”In cursul anului 2018, cu incalcarea prevederilor legale, suspectii Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta şi Croitoru Lucretia, in calitatile mentionate mai sus, impreuna cu alti functionari din cadrul primariei municipiului Timişoara, ar fi emis o autorizatie de construire a unui imobil cu nerespectarea conditiilor stipulate in certificatul de urbanism. Prin emiterea acelei autorizatii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vatamate din dosar, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizatia de construire”, a precizat DNA.

Suspectilor Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Croitoru Lucretia şi Borcsi Gabriela-Violeta li s-a adus la cunoştinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. (I.P.)

 

 

One thought on “Nicolae Robu, declaratie electorala dupa ce procurorii DNA l-au anuntat ca este suspect intr-un dosar de coruptie: “Daca voi fi reales primar al Timisoarei, voi darama acest duplex, cat si casa-bloc a Aidei Szilagyi

  1. daca voi fi reales…voi face din timisoara cel putin new york, promit solemn!

Leave a Reply