In aceasta noapte vom afla care sunt cele mai bune filme din 2022! Gala premiilor Oscar, editia cu numarul 95, care vine cu recorduri si premiere

In aceasta noapte se vor decerna premiile Academiei Americane de Film pentru cele mai bune realizari cinematografice ale anului 2022, in cadrul celei de-a 95-a editii a galei premiilor Oscar, desfasurata la Dolby Theatre din Los Angeles. Editia din acest an vine cu o serie de recorduri si premiere.


Filmul cu cele mai multe nominalizari, 11, este comedia-drama „Everything Everywhere All at Once”, regizata si produsa de Daniel Kwan si Daniel Scheinert. Pe locul al doilea se afla „All Quiet on the Western Front” si „Banshees of Inisherin”, fiecare cu 9 nominalizari, urmate de „Elvis”, cu opt nominalizari, potrivit oscars.com, preluata de Agerpres.

Cel mai bun film va fi desemnat dintre urmatoarele zece titluri: „All Quiet on the Western Front”, „Avatar: The Way of Water”, „The Banshees of Inisherin”, „Elvis”, „Everything Everywhere All At Once”, „The Fabelmans”, „Tár”, „Top Gun: Maverick”, „Triangle of Sadness”, „Women Talking”. La categoria Cel mai bun regizor, nominalizati sunt: Martin McDonagh pentru „The Banshees of Inisherin”; Daniel Kwan si Daniel Scheinert – „Everything Everywhere All at Once”; Steven Spielberg – „The Fabelmans”; Todd Field – „Tár” si Ruben Östlund – „Triangle of Sadness”.

Cei cinci nominalizati la categoria Cel mai bun actor sunt: Austin Butler pentru rolul Elvis Presley din filmul „Elvis”; Colin Farrell pentru rolul Pádraic Súilleabháin din „The Banshees of Inisherin”; Brendan Fraser pentru rolul Charlie din „The Whale”; Paul Mescal pentru rolul Calum Paterson din „Aftersun” si Bill Nighy pentru rolul Rodney Williams din „Living”.

Cele cinci nominalizari la categoria Cea mai buna actrita sunt: Cate Blanchett pentru rolul Lydia Tár din filmul „Tár”; Ana de Armas pentru rolul Norma Jeane Mortensen / Marilyn Monroe din filmul „Blonde”; Andrea Riseborough pentru rolul Leslie Rowlands din „To Leslie”; Michelle Williams pentru rolul Mitzi Schildkraut-Fabelman din „The Fabelmans” si Michelle Yeoh pentru rolul Evelyn Quan Wang din „Everything Everywhere All at Once”.

Oscarurile onorifice vor fi inmanate regizoarei si producatoarei Euzhan Palcy, compozitoarei Diane Warren si regizorului Peter Weir, in timp ce actorul si regizorul Michael J. Fox va primi premiul umanitar „Jean Hersholt”. Spectacolul de duminica noapte este produs si regizat de Glenn Weiss in colaborare cu Ricky Kirshner. Rolul de prezentator ii apartine actorului de comedie Jimmy Kimmel, aflat in aceasta postura pentru a treia oara, dupa editiile premiilor Oscar din 2017 si 2018.

Recorduri si premiere

Etapa nominalizarilor a adus cu sine numeroase recorduri si premiere. Este prima data cand doua continuari, „Avatar: the Way of Water” si „Top Gun: Maverick”, se intrec la categoria Cel mai bun film in cadrul aceleiasi editii a Oscarurilor. In premiera, niciunul dintre cei cinci candidati pentru titlul de Cel mai bun actor nu mai fusese nominalizat la aceasta categorie pana acum.

Compozitorul John Williams, in varsta de 90 de ani, a devenit cea mai varstnica persoana nominalizata la Oscar si tot el a devenit persoana in viata cu cele mai multe nominalizari la Oscar, in numar de 53.

Steven Spielberg a devenit primul regizor nominalizat la categoria Cel mai bun regizor de-a lungul a sase decenii.

Dupa 43 de ani, Judd Hirsch a primit a doua sa nominalizare la Oscar, la categoria Cel mai bun actor in rol secundar.

Actrita Angela Bassett a intrat in istoria premiilor Academiei de film americane dupa ce a devenit prima vedeta din universul cinematografic Marvel nominalizata la Oscar intr-o categorie de interpretare, gratie rolului sau din filmul „Black Panther: Wakanda Forever”.

 

Precedenta editie a galei premiilor Oscar s-a desfasurat la 27 martie 2022. Lungmetrajul „CODA” a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. Pelicula, regizata de Sian Heder, obtinuse deja, in 2022, premiile decernate de Sindicatul actorilor americani si Sindicatul producatorilor americani.

Jessica Chastain a triumfat la categoria Cea mai buna actrita in rol principal, gratie interpretarii sale din filmul „The Eyes of Tammy Faye”, iar Will Smith a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal pentru interpretarea sa din lungmetrajul „King Richard”.

In 2021, ceremonia s-a desfasurat in ziua de 25 aprilie, dupa ce a fost amanata cu doua luni din cauza pandemiei de COVID-19. Marele castigator al galei a fost lungmetrajul „Nomadland”, care a triumfat la categoriile Cel mai bun film, Cea mai buna regie (Chloe Zhao) si Cea mai buna actrita in rol principal (Frances McDormand).

Istoria premiilor Oscar

Primele premii ale Academiei Americane de Film, numite ulterior „Oscar”, au fost acordate la 16 mai 1929, noteaza site-ul oscar.go.com, iar ceremonia a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt. Dupa acea prima editie, ceremoniile de decernare a Premiilor Oscar au avut loc la hotelurile Ambassador si Biltmore, dar pe masura ce evenimentul devenea tot mai grandios, salile care il gazduiau deveneau neincapatoare.

Asa se face ca a fost mutat in diferite locuri, iar incepand cu anul 2002, gala Oscarurilor are loc la Teatrul Dolby, numit, initial, Teatrul Kodak, noteaza site-ul www.oscars.org.

Statueta care se inmaneaza castigatorilor reprezinta un cavaler cu o sabie care sta pe o rola de film cu cinci cadre, reprezentand categoriile initiale ale Academiei: actorii, scenaristii, regizorii, producatorii si tehnicienii. Mult ravnita statueta a Oscarurilor masoara 34 cm.

A vazut lumina zilei la sfarsitul anilor ’20, in urma crearii Academiei de Arte si Stiinte Cinematografice (Academia Americana de Film), in anul 1927, de catre proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer.

A fost conceputa de directorul artistic Cedric Gibbons si lucrata de sculptorul George Stanley. Denumita, oficial, Premiul de Merit al Academiei, statueta a ramas cunoscuta sub numele de Oscar.

Initial folosit ca o porecla, originea acestui nume ramane inca neclara. Cu toate acestea, se pare ca a fost folosit pentru prima data de catre Margaret Herrick, bibliotecar al Academiei si, ulterior, director executiv, careia i s-a parut ca statueta seamana cu unchiul sau, Oscar.

Academia nu a oficializat acest nume pana in 1939, cu toate ca era deja foarte folosit, noteaza site-ul www.oscars.org. Statuetele sunt realizate din bronz placat cu aur de 24 de carate si cantaresc aproape 4 kg.

Filmele cu cele mai multe premii Oscar din istorie raman „Ben-Hur” (1959), „The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) si „Titanic” (1997), fiecare cu 11 reusite. Le urmeaza musicalul „West Side Story” (1961) cu 10 premii Oscar. Persoana cu cele mai multe premii Oscar castigate este Walt Disney, cu 22 de trofee competitive si 4 onorifice. (I.P.)

Leave a Reply