RECHIZITORIU. Profesorul spagar de la UBB – Universitatea Resita, trimis in judecata de DNA Timisoara. Studentii care voiau nota 10, trebuiau sa decarteze 1.200 de euro

Lectorul universitar Rudolf Cristian, din cadrul Universitatii ”Babes-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Resita, care tinea si cursuri de „etica si integritate academica”, a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, in stare de arest preventiv, fiind acuzat de luare de mita, dupa ce ar fi pretins de la 24 de masteranzi mai multe sume de bani pentru promovarea unui examen, sumele fiind diferentiate in functie de nota pe care aceatia doreau sa o obtina.


”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoaraau dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului RUDOLF CRISTIAN, lector universitar, doctor, in cadrul Universitatii ”Babes-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Resita, pentru comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata (25 de acte materiale)”, anunta vineri DNA.

Conform procurorilor, in zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, Rudolf Cristian ar fi pretins de la 24 de masteranzi mai multe sume de bani, ”in legatura cu indeplinirea unor acte contrare atributiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evolutia si dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru indeplinirea unor acte corespunzatoare atributiilor de serviciu de cadru didactic”.

Lectorul ar fi pretins de la fiecare masterand: 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minima, 1.200 euro pentru promovarea aceluiasi examen cu nota maxima,  50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

De asemenea, la data de 18 februarie 2023, Rudolf Cristian ar fi si primit sumele de 1.000 euro si 3.000 lei, iar in data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caras – Severin, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse. (V.E.)

Leave a Reply