Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin! Presedintele Rusiei, acuzat oficial ca este „responsabil pentru crime de razboi”

Curtea Penala Internationala a emis mandate de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin si al Mariei Lvova-Belova, a anuntat institutia, vineri, intr-un comunicat de presa, citat de CNNBBC si The Guardian.


Curtea a precizat ca presedintele rus „este presupus responsabil pentru crima de razboi de deportare ilegala a populatiei (copiilor) si cea de transfer ilegal al populatiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei in Federatia Rusa”. Lvova-Belova este oficialul rus aflat in centrul presupusului plan de deportare fortata a mii de copii ucraineni in Rusia.

Moscova a negat acuzatiile de crime de razboi de cand a invadat Ucraina in februarie anul trecut.

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, nascut la 7 octombrie 1952, presedinte al Federatiei Ruse, este presupus a fi responsabil pentru crima de razboi de deportare ilegala a populatiei (copiilor) si transfer ilegal al populatiei (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei pe teritoriul Federatiei Ruse. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ocupat al Ucrainei cel putin din 24 februarie 2022. Exista motive rezonabile de a crede ca domnul Putin poarta raspundere penala individuala pentru crimele de mai sus”.

„Doamna Maria Alekseevna Lvova-Belova, nascuta la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului in cadrul presedintiei Federatiei Ruse, este presupus a fi responsabila pentru crima de razboi de deportare ilegala a populatiei (copii) si de transfer ilegal al populatiei (copii) din teritoriile ocupate ale Ucrainei in Federatia Rusa. Exista motive rezonabile de a crede ca doamna Lvova-Belova poarta raspundere penala individuala pentru aceste crime, pentru comiterea actelor in mod direct, impreuna cu alte persoane”.

Anterior, presa internationala a relatat ca Curtea Penala Internationala de la Haga a deschis doua cazuri de crime de razboi legate de invazia rusa in Ucraina si intentioneaza sa solicite mandate de arestare pentru mai multe persoane – numele acestora nu au fost facute publice.

Curtea intentioneaza sa investigheze rapirea copiilor ucraineni si transportarea lor in Rusia si atacurile asupra infrastructurii pasnice.

In primul caz, se stie ca, in mai 2022, Putin a semnat un decret privind o procedura simplificata de obtinere a cetateniei ruse pentru orfanii din Ucraina. Iar Lvova-Belova a spus ca datorita acestui lucru a adoptat un copil ucrainean.

NOTA: Rusia nu recunoaste deciziile Curtii Penale Internationale. Astfel, mandatul de arestare ar putea fi pus in aplicare daca presedintele rus ar intra pe teritoriul unui stat membru CPI.

„In calitate de institutie judiciara, CPI nu dispune de o forta de politie proprie sau de un organism de aplicare a legii; prin urmare, se bazeaza pe cooperarea cu tarile din intreaga lume pentru sprijin, in special pentru arestari, transferul persoanelor arestate la centrul de detentie al CPI de la Haga, inghetarea bunurilor suspectilor si executarea sentintelor”, se arata pe site-ul oficial al Curtii Penale Internationale.

„Curtea colaboreaza in mod deosebit de strans cu statul sau gazda, Tarile de Jos, in ceea ce priveste aspecte practice, cum ar fi construirea noilor cladiri permanente ale Curtii, transferul suspectilor la Centrul de detentie al CPI, facilitarea infatisarii acestora in fata Curtii si multe alte aspecte”, mai mentioneaza CPI. (I.P.)

Leave a Reply