BROS, spectacolul cu care Teatrul National din Timisoara deschide Anotimpurile FEST-FDR

Maestrul incontestabil al unui teatru ritualizant, de mare forta, Romeo Castellucci este un artist complet si un artist al lumii. Dramaturgia lui face din teatru o forma de arta complexa, exhaustiva. Spectacolele sale sunt invitate si produse in mod regulat de cele mai prestigioase teatre, festivaluri si teatre de opera din lume, de pe toate continentele.


A fost director al sectiunii Teatru la Bienala de la Venetia, „Artiste Associé” la Festivalul de la Avignon si in prezent este „Grand Invité” la Trienala de la Milano si regizor invitat al Schaubhüne din Berlin.

Festivalul d’Automne de la Paris a prezentat o antologie a operei sale timp de doi ani consecutivi. Distins cu titlul de Chevalier des Arts et des Lettres al Republicii Franceze si cu o diploma onorifica de la Universitatea din Bologna, Romeo Castellucci este membru al Academiei Regale a Belgiei si a fost distins, printre alte premii internationale, cu Leul de Aur la Bienala de la Venetia si cu doua Masti de Aur pentru spectacolele sale de opera.

In spiritul unei reale Capitale Europene a Culturii, Teatrul National din Timisoara deschide Anotimpurile FEST-FDR vineri, 31 martie 2023, de la ora 20, in Sala Mare, cu spectacolul BROS de Romeo Castellucci, coorganizator al evenimentului fiind Istituto Italiano di Cultura di Bucarest.

Guvernat de imaginea si spiritul lui Beckett, experimentul BROS pune in discutie notiuni esentiale: liberul arbitru, libertatea individuala, natura „grupului”, anihilarea gândirii, supunerea. Si, de asemenea, functia teatrului, ca „organ de vaz” al lumii, al civilizatiei, al societatii. BROS strânge legatura dintre actant si spectator pâna la aneantizare, pâna la schimbul de roluri.

Actantii sunt recrutati, nu si-au invatat rolurile dinainte. Le invata in timp ce le executa. Au semnat un pact, declarând ca vor respecta cu strictete comenzile. Este un angajament pe care trebuie sa il respecte cu orice pret. Acolo se termina vointa lor constienta.

Spectacolul duce mai departe avertismentul pe care il transmitea Castellucci in spectacolul-instalatie Al treilea Reich, prezentat pe scena Teatrului National in luna decembrie: pierderea sensului este urmata de pierderea echilibrului interior, a gândirii individuale si independente.

Spectacol recomandat publicului peste 18 ani.

A doua reprezentatie va avea loc sambata, 1 aprilie 2023, ora 20, in Sala Mare a Teatrului National.

Biletele pot fi achizitionate on-line, pe www.tntm.ro, sau fizic, de la Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2, orar marti-duminica, orele 11-19, tel. 0256 201 117. (I.P.)

Leave a Reply